Kerjaya wartawan perlu dipandang serius dan dimartabatkan sebagai antara satu kerjaya profesional dalam negara ini.

Wartawan yang berilmu akan mengkaji sesebuah berita dengan teliti, menyusun simbolik kata dengan berhemah atas tujuan mendidik masyarakat. Sekaligus akan memberikan impak kepada kepada komuniti untuk berubah sikap. Perubahan sikap dan tingkah laku masyarakat yang lebih baik adalah capaian tertinggi yang patut dibanggakan oleh seseorang wartawan berintelek.

ARTIKEL BERKAITAN : Dari Wartawan Ke Takhta Permaisuri Sebuah Negara

Terbaru, Ketua Biro Sinar Harian Perak iaitu saudara Saifullah Ahmad merupakan salah seorang wartawan yang diberikan mandat dan kepercayaan oleh Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah untuk membacakan khutbah Jumaat tadi.

Sultan Perak Perkenan Wartawan Baca Khutbah Jumaat, Pengiktirafan Besar Buat Pengamal Media!
Ketua Biro Sinar Harian Perak , Saifullah Ahmad diberikan mandat dan kepercayaan oleh Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah untuk membacakan khutbah Jumaat

Hal ini, menurut Saifullah merupakan kepercayaan dan penghargaan besar kepada pengamal media di negeri ini.

“Sesungguhnya perkenan baginda ini pengiktirafan yang besar kepada pengamal media.

IKLAN

“Saya juga terharu kerana ini adalah pengalaman pertama seumur hidup yang tidak akan dilupakan sepanjang lebih 15 tahun berada dalam profesion ini,” katanya.

Anak kelahiran Bagan Datuk berusia 38 tahun itu antara tiga pengamal media yang mendapat perkenan Sultan Nazrin untuk membacakan khutbah bertajuk Kewartawanan: Menyempurnakan Tugas Berlandaskan Nilai-nilai Islam di Masjid Sultan Azlan Shah di sini pada Jumaat.

Dua lagi ialah Editor, Rencana Agama dan Sastera Berita Harian, Mohd Nazmi Yaacob di Masjid Sultan Idris Shah II dan Penerbit Rancangan Radio Televisyen Malaysia (RTM) Perak, Mohd Fahmi Mohd Nor di Masjid Muhibbuddin Shah, Ipoh.

Sultan Perak Perkenan Wartawan Baca Khutbah Jumaat, Pengiktirafan Besar Buat Pengamal Media!
Saifullah Ahmad

Perkenan itu sempena sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) yang akan berlangsung di Ipoh pada Sabtu dan Ahad ini.

IKLAN

Saifullah yang pernah menerima Anugerah Pengamal Media sempena Sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri tahun lalu berkata, penghargaan harus diberikan kepada seluruh petugas media yang menjadi barisan hadapan dalam menyampaikan berita sahih kepada masyarakat.

Katanya, atas rasa tanggungjawab, mereka sanggup berkorban tenaga, fikiran, masa dan harta benda demi memberikan maklumat yang tepat kepada orang ramai.

“Seperti mana terkandung di dalam teks khutbah, sebagai wartawan, adalah sangat penting sifat benar dan jujur diamalkan dalam menyampaikan berita mahu pun memberikan maklumat kepada masyarakat.

“Tanggungjawab sebagai penyampai berita ini harus dibuat secara bertanggungjawab berlandaskan nilai-nilai Islam agar pekerjaan yang dilakukan diterima sebagai ibadah dan diberikan ganjaran oleh Allah SWT,” katanya yang juga bekas pelajar Sekolah Izzuddin Shah.

IKLAN

Janganlah memandang enteng kepada secebis ilmu komunikasi. Ia sebenarnya mampu merubah peradaban dunia.

BACA LAGI : Anak Aziz Desa Raih Anugerah Wartawan TV Terbaik Anugerah Seri Angkasa 2022  

Sumber : Sinar Harian

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.


Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI