Ramai di kalangan masyarakat kita sudah sedia maklum tentang bahaya merokok dan ada diantara mereka yang beralih arah kepada vaping kerana menganggap ia lebih selamat.

Vape yang ada di pasaran terdiri daripada campuran cecair khas yang digunakan untuk menghasilkan wap cecair seakan-akan asap. Cecair khas itu biasanya mengandungi bahan seperti glycerin dan propylene glycol. Selain itu, bahan pewarna, perisa dan juga nikotin turut dicampurkan ke dalam sesetengah jenis cecair vape.

Cecair itu akan dipanaskan menggunakan elemen pemanas dalam vape, seterusnya menghasilkan wap cecair untuk disedut. Namun, kandungan cecair dalam vape ini dikhuatiri berpotensi membawa kemudaratan kepada kesihatan pengguna terutamanya kanak-kanak kerana sedutan wap cecair dengan isi kandungan dalam cecair vape boleh mengganggu fungsi paru-paru manusia dalam pertukaran gas.

Adakah Vape Penyebab Kanser, Lebih Bahaya Dari Rokok?

Vape penyebab kanser?

Namun begitu, ada juga yang menyifatkan bahawa vape atau e-rokok boleh menyebabkan kanser dan sakit jantung.

IKLAN

Betul ke?

Menurut Astro Awani, Pakar kanser berpendapat tabiat menghisap cecair nikotin menggunakan rokok elektronik menjadi punca penggunanya menghidap penyakit maut, iaitu kanser.

Adakah Vape Penyebab Kanser, Lebih Bahaya Dari Rokok?

IKLAN

Ketua Pegawai Perubatan Pusat Saringan Kanser, Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia (NCSM) Dr Dalilah Kamaruddin berkata proses pengewapan cecair nikotin, yang dihasilkan daripada rokok elektronik, akan disedut pengguna dan wap nikotin mempunyai sifat yang sama dengan asid nitrik. Asid tersebut merupakan bahan kimia pemangkin kepada berlakunya kanser di dalam tubuh manusia.

Adakah Vape Penyebab Kanser, Lebih Bahaya Dari Rokok?
Kredit foto: bustle.com

“Lagipun, kita tak boleh guna cecair nikotin walaupun sukatannya sedikit kerana dikhuatiri hasil resapannya ke dalam darah akan mengubah kandungan efisien dalam badan, kerana selain nikotin, cecair itu juga mengandungi gliserin. Malahan nikotin yang diwapkan itu sama dengan asid nitrik yang boleh menyebabkan kanser,” jelasnya lagi.

IKLAN

Apa-apa pun, sama ada amalan merokok atau vape, kedua-duanya memberikan kesan terhadap kesihatan individu. Elakkan merokok/vape jika tidak mahu berlaku kemudaratan di masa akan datang.

Bagi mengetahui lebih info mengenai punca penyebab kanser bagi lelaki dan perempuan dan cara menanganinya, stay tune untuk sesi Power Talk ‘Fight Against Cancer’ yang dibawakan oleh Nu Ideaktiv di Facebook Mingguan Wanita, 18 November ini.

Sumber: Astro Awani

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI