Setiap pasangan yang bercinta dan membina rumah tangga pastinya mengharapkan hubungan yang dibina akan sentiasa bahagia dan berpanjangan hingga ke akhir hayat.

Namun setiap jodoh dan pertemuan itu semua ditangan Tuhan, kita hanya mampu merancang hanya Maha Esa yang menentukan segalanya.

ARTIKEL BERKAITAN : 3 Sebab Kenapa Doa Korang Untuk Dapat Jodoh Tak Makbul

“Perlu Biasa Memberi Hadiah…”, Bimbang Trend Selebriti Bercerai, Bekas Mufti Titip Nasihat
Gambar Hiasan ( Kes penceraian Puteri Sarah Liyana dan Syamsul Yusof antara yang menadapat liputan meluas media.)

Begitu juga dengan kehidupan selebriti, mereka juga manusia biasa yang ada masa bahagia dan tidak sempurna seperti yang dijangka. Namun, bagi permulaan tahun 2023 ini, kita sering disajikan dengan berita keretakan, kecurangan dan penceraian para selebriti bagaikan trend semusim pula.

Trend ini turut menarik perhatian ilmuan agama, Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri yang mendorong beliau untuk tampil dengan beberapa nasihat dan panduan berguna.

“Perlu Biasa Memberi Hadiah…”, Bimbang Trend Selebriti Bercerai, Bekas Mufti Titip Nasihat
Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri

Tidak ‘Berkira’ Dengan Pasangan

Bekas Menteri Agama ini turut menasihatkan agar suami isteri tidak berkira-kira dengan pasangan terutama dalam soal menguruskan kewangan kerana ia akan menggerhanakan hubungan.

IKLAN

“Sebagai contoh, isu bayaran tol atau isi minyak yang dipinjam oleh suami jika bersifat sekali-sekala tidak perlulah dituntut dengan sesungguh-sungguhnya,” katanya menerusi portal Maktabah Al-Bakri, seperti dilapor Utusan Malaysia.

Tidak Membesarkan

Lapor portal itu, Dr Zulkifli turut menasihatkan pasangan supaya tidak membesarkan perkara yang kecil serta tidak memanjangkan perkara yang tidak penting serta buangkan sifat yang remeh-temeh.

Ini kerana katanya, dapatan punca perceraian banyak berpunca dari isu-isu yang remeh-temeh yang sepatutnya boleh dimaafkan serta bertolak-ansur.

Hadiri Majlis Ilmu

IKLAN

Menurutnya, pasangan suami isteri juga perlu membiasakan diri dengan menghadiri majlis ilmu agama terutama sekali dua kali semingggu termasuk membawa anak-anak bersama.

“Jika boleh sekali sekala dalam setahun atau beberapa bulan gunalah kesempatan untuk melancong bersama berdasarkan kemampuan dan kalaulah mampu pergilah menunaikan umrah bersama.

“Dalam sebulan ajaklah pasangan beberapa kali untuk makan di luar di tempat yang munasabah dan sesuai mengikut selera masing-masing,” katanya.

Ziarahi Orang Tua

IKLAN

Selain itu, katanya, pasangan suami isteri juga perlu membudayakan amalan menziarahi orang tua mengikut kesesuaian sebulan atau dua bulan sekali agar ia mendapat restu yang baik dari orang tua kedua belah pihak.

“Suami atau isteri juga perlu biasakan memberi hadiah kepada pasangan masing-masing walaupun kecil terutamanya apabila pulang dari tempat yang jauh sebagai tanda ingatan,” katanya.

Moga tip dan perkongsian ini berguna dan bermanfaat kepada semua terutamanya pasangan suami isteri.

BACA LAGI : Mandi Serbuk Kayu Manis Untuk Dapat Jodoh Cepat, Tradisi Tradisonal Di Denmark

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.


Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI