Setiap usaha pasti membuahkan hasil…

Menjadi salah seorang penerima anugerah istimewa yang dikurniakan universiti ketika majlis konvokesyen adalah impian setiap mahasiswa.

ARTIKEL BERKAITAN: Cemerlang Dalam Pelajaran, Anak Lelaki DG Noor Hisham Terima Anugerah Dekan UTM Seimbangkan Pelajaran & Tanggungjawab Dalam MPP, Danial Iskandar Dinobatkan Anugerah Pelajaran Diraja UTM

Danial Iskandar Jafridin, seorang graduan Sarjana Muda Teknologi serta Pendidikan (Kemahiran Hidup) ini telah dinobatkan sebagai salah seorang penerima Anugerah Pelajaran DiRaja (Pingat Jaya Cemerlang) sempena Majlis Konvokesyen ke-67 Universiti Teknologi Malaysia.

Sememangnya ia adalah suatu detik terindah buat jejaka ini sepanjang bergelar pelajar.

Bergelar seorang pelajar pada masa sama menggalas tanggjungjawab sebagai presiden Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Teknologi Malaysia (UTM) bukanlah suatu hal yang mudah. Ia sudah terbukti oleh graduan ini!

IKLAN

Seimbangkan Pelajaran & Tanggungjawab Dalam MPP, Danial Iskandar Dinobatkan Anugerah Pelajaran Diraja UTM

Katanya ketika ditemu bual media UTM, banyak juga cabaran yang harus ditempuh Danial ketika dirinya bergelar mahasiswa terutama bagi menjaga kebajikan pelajar lain sebagai presiden.

“Cabaran yang paling saya tidak dapat lupakan sepanjang berada di sini adalah saya merupakan presiden MPP. Pada waktu itu, saya juga perlu menyiapkan tugasan projek tahun akhir.

“Dari situ agak terbeban sedikitlah kerana perlu membahagikan masa saya dengan belajar dan program-program dalam kepimpinan. Ramai pihak yang memberikan sokongan, bantuan dan juga sokongan moral yang sangat baik,” katanya.

IKLAN

Selanjutnya, Danial turut berkongi beberapa tip kejayaan sehingga melayakkan dirinya untuk menjulang sebagai salah seorang penerima Anugerah Pelajaran DiRaja (Pingat Jaya Cemerlang).

Seimbangkan Pelajaran & Tanggungjawab Dalam MPP, Danial Iskandar Dinobatkan Anugerah Pelajaran Diraja UTM

“Antara tip yang saya dapat berikan adalah percaya kepada diri kita. Selain itu, kita haruslah sentiasa mempunyai satu matlamat, di mana susah mana pun sesuatu yang kita hadapi.

“Yakin jika dengan izin Allah dan usaha yang kita lakukan selain sokongan daripada rakan yang kita ada, pasti semua itu dapat kita selesaikan dengan baik. Terakhir, kita juga perlu berdoa agar segala urusan kita dipermudahkan,” tuturnya lagi.

IKLAN

Selain Danial, graduan daripada jurusan Sarjana Muda Kejuruteraan Geomatik dengan Kepujian, Nicholas Goh Kyai Earn turut diangkat sebagai penerima Anugerah Pelajaran Diraja (Pingat Jaya Cemerlang) sempena Majlis Konvokesyen ke-67 Universiti Teknologi Malaysia.

Tahniah REMAJA ucapkan!

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER: Instagram UTM & Danish Iskandar