Projek pembangunan semula Battersea Power Station di London, United Kingdom adalah sebuah projek yang telah dikemudikan sejak beberapa tahun lalu oleh pasukan gabungan S.P Setia, Sime Darby Property dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (EPF).

Secara ringkasnya, Battersea Power Station terletak bersebelahan River Thames di South West London dan fungsinya telah diolah menjadi sebuah bangunan yang menempatkan kediaman jenis studio apartment, townhouse dan penthouse serta unit-unit pejabat, kedai, kawasan riadah dan penempatan servis.

Sejak ia mula dilancarkan di Bangsar pada tahun 2013 oleh Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan pada waktu itu iaitu Dato’ Seri Chor Chee Heung, Battersea Power Station telah beberapa kali melangsungkan acara khas demi menyambut peralihan fasa dalam projek tersebut.

Bukan calang-calang pemaju ya yang memperolehi peluang bagi membangunkan semula tapak bersejarah ini, lebih-lebih lagi pemaju dari Malaysia bagi sebuah projek mega di kawasan ‘hotpot’ di UK. Secara tidak langsung, Battersea Power Station adalah sebuah projek yang menempatkan nama Malaysia di pentas antarabangsa dan merupakan simbol kebanggaan negara.

Bukan itu saja, penulis turut berpendapat bahawa ia adalah simbol kesungguhan anak jati Malaysia bagi menunjukkan tiada apa yang mustahil untuk kita kecapi.

IKLAN

 

Berkibarnya Jalur Gemilang

Sejak pelancarannya pada tahun 2013, Jalur Gemilang sudah beberapa kali disaksikan ‘berkibar’ di facade bangunan tersebut bersama-sama bendera Union Jack sebagai tanda kerjasama erat di antara dua buah negara yang berjaya membangunkan semula Battersea.

Selama hampir 34 tahun, Battersea Power Station sepi tanpa sebarang fungsi. Dengan misi baharu ini, ia kembali terang bersinar (literally) secara berfasa.

IKLAN
IKONIK! Jalur Gemilang Kembali Berkibar Di Battersea Power Station UK
Sumber Foto : Metro UK
IKONIK! Jalur Gemilang Kembali Berkibar Di Battersea Power Station UK
Sumber Foto : Metro UK

Pada tahun 2019, Jalur Gemilang telah dikibarkan pada dada bangunan bersempena sambutan Hari Malaysia pada 16 September dan turut diserikan dengan corak jalur merah dan putih pada bahagian corong serta kerlipan lampu merah di hujung kren pembinaan.

IKONIK! Jalur Gemilang Kembali Berkibar Di Battersea Power Station UK
Sumber Foto : NST

Pada 24 Mei lalu pula, akhirnya kunci kediamana di Battersea Power Station diserahkan kepada sekumpulan penduduk pertamanya dan ia merupakan tarikh keramat buat semua pihak yang terlibat menjayakan projek ini. Sudah tentu, Malaysia ialah ‘insan’ paling berbangga dengan kejayaan ini.

Bersempena penyerahan kunci itu, pelbagai persembahan lampu pada dada bangunan telah dipertontonkan pada setiap malam.

IKLAN

Sekali lagi, bendera Jalur Gemilang dan Union Jack megah berkibar.

IKONIK! Jalur Gemilang Kembali Berkibar Di Battersea Power Station UK
Sumber Foto : Metro UK

Menurut laporan, tapak ini akan mula dibuka aksesnya kepada orang awam mulai tahun 2022 di mana mereka boleh berkunjung ke kedai-kedai, restoran dan kawasan awam.

Tambahan pula dengan pembukaan stesen Tube baharu di lokasi tersebut pada tahun ini, ia akan memudahkan lagi kunjungan orang ramai ke sini.

Bukan itu saja, sebuah lif kaca juga dijadualkan dibuka pada tahun ini. Ia akan membawa pengunjung ke puncak setinggi 109m di bahagian atas corong Battersea agar mereka boleh menikmati pemandangan South West London yang tidak ternilai.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI