Foto ini yang mencetuskan viraliti di media sosial pada hujung minggu ini

 

Siapa sangka,  Arab Saudi yang suatu ketika dahulu pernah mengongkong kaum perempuan daripada bergerak secara bebas di kawasan umum kini semakin bersift terbuka.

Buktinya jelas apabila sekeping foto kini tular di Twitter setelah ia dimuat naik oleh Putera Sattam Bin Khalis Al Saud, salah seorang ahli kerabat negara tersebut.

Dalam foto itu, seorang pegawai pengawal perempuan dilihat sedang sama-sama bertugas di samping pengawal lelaki lain di hadapan mintu masuk ke sebuah bilik.

Walaupun foto tersebut mungkin kelihatan remeh di mata pemerhati Barat, namun untuk mereka yang mengetahui sejarah ‘ketidak stabilan jantina’ di Arab Saudi, foto itu adalah petanda bahawa kaum perempuan di sana semakin diiktiraf.

IKLAN

Foto di atas juga disertakan dengan caption berbunyi, “Momen bersejarah di regimen pegawai diraja Saudi. Terima kasih kepada Putera Mahkota, Yang Mulia Mohammed Bin Salman Bin Abdulaziz Al Saud.

Setelah foto ini berlegar dan dikongsikan beribu-ribu kali di media sosial, ia mendapat pujian dan membuatkan ramai pihak gembira malah bangga dengan perlantikan pengawal wanita tersebut.

Ia menandakan perubahan ke arah positif sedang berlaku di Arab Saudi sejak bulan Oktober tahun lalu apabila regimen Saudi mula membuka lebih banyak peluang kepada kaum perempuan di sana.

IKLAN
Bangga! Foto Pengawal Diraja Arab Saudi Ini Bertukar Viral Kerana Imej Hijabnya
Putera Mahkota Mohammed Bin Salman yang membuatkan dunia semakin selesa untuk berhubung dengan Arab Saudi. Dari Kiri : Bersama bekas Perdana Menteri United Kingdom, Theresa May dan Ratu Elizabeth II.

Bangga! Foto Pengawal Diraja Arab Saudi Ini Bertukar Viral Kerana Imej Hijabnya

Perubahan itu termasuklah penerimaan perempuan dalam bahagian pentadbiran di pelbagai bahagian termasuklah pasukan ketenteraan laut Arab Saudi, pasukan peluru berpandu strategik dan perkhidmatan perubatan angkatan tentera.

Kaum perempuan di sana bagaimanapun masih perlu diuji dalam beberapa peringkat dan disenarai pendek, sama seperti kaum lelaki. Ini menunjukkan keadilan dilaksanakan di Arab Saudi dan perempuan yang terpilih tidak hanya menjawat posisi penting hanya disebabkan kuota bagi jantina tersebut.

IKLAN

*
Situasi ini jauh berbeza berbanding beberapa tahun dahulu di mana perempuan di Arab Saudi tidak dibenarkan untuk memandu sehinggalah tahun 2018.

Bagaimanapun, Arab Saudi masih bertindak tegas ke atas golongan transgender yang mengancam kestabilan dan keharmonian masyarakat di sana.

Arab Saudi Memang Larang Transgender Kerjakan Haji & Umrah, Buktinya 2 Rakyat Pakistan Dihukum Mati

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI