O Yeong-su mencatat rekod setelah beliau menjadi pelakon Korea Selatan PERTAMA yang memenangi trofi di acara anugerah Golden Globes dalam sejarah dunia perfileman negara tersebut.

Yeong-su yang memegang watak sebagai Oh Il-nam iaitu watak orang tua dalam drama bersiri popular Netflix, Squid Game ternyata memberi tuah kepada pelakon berusia 77 tahun itu.

‘Atuk’ Squid Game Menang Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Golden Globes 2022

Dirujuk sebagai pemain nombor 001 dalam Squid Game, Oh Il-nam digambarkan sebagai individu yang mahu mencari kepuasan diri sebelum berdepan dengan kematiannya. Ternyata, beliau merupakan salah seorang pelakon Squid Game yang paling diingati sehingga ke hari ini disebabkan lakonannya yang mantap dan menyentuh emosi penonton.

IKLAN

Justeru, O Yeong-su yang mengenepikan pelakon lelaki handalan lain seperti Kieran Culkin, Brett Goldstein, Billy Crudup dan Mark Duplass sekaligus dinobatkan sebagai Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Bagi Televisyen (Siri, Mini Siri atau Filem Televisyen).

Selain kategori tersebut, Squid Game turut menerima pencalonan dalam kategori Drama Siri Terbaik dan Pelakon Lelaki Terbaik (Drama).

‘Atuk’ Squid Game Menang Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Golden Globes 2022

IKLAN

Untuk pengetahuan, anugerah Golden Globes tahun ini yang telah memasuki edisi ke-79 telah dilangsungkan pada hari ini secara tertutup di Los Angeles namun tidak pula disiarkan kepada umum menerusi siaran secara langsung.

Begituupun, pengumuman pemenang masih dilaporkan dari semasa ke semasa menerusi laman sesawang dan platform media sosial penganjur.

ARTIKEL BERKAITAN : ‘Squid Game’ Musim 2 Bakal Kembali Disebabkan ‘Tekanan’ Peminat, 10 Fakta Drama Trending Ini – REMAJA

IKLAN

Squid Game yang menjadi drama paling mendapat sambutan dalam sejarah platform penstriman Netflix kini dikhabarkan akan kembali untuk musim kedua. Manakala musim ketiga siri ini masih dalam perbincangan.

Dengan kemenangan ini, agaknya O Yeong-su akan kembali membawakan watak Oh Il-nam ataupun tidak?

+++ Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI