Ramai yang menyifatkan anak tunggal sebagai seorang yang manja dan sering mendapat apa yang mereka mahukan. Disebabkan mereka satu-satunya permata ibu dan ayah, maka boleh dikatakan segala kasih sayang keluarga dicurahkan tanpa berbelah bahagi.

Dengar macam best kan?

Tapi sebenarnya tidak semua orang tahu karakter sebenar mereka. Agak-agaknya apa yang menariknya kalau dapat pasangan anak tunggal eh?

Jom kita lihat antara karakter-karakter anak tunggal yang mungkin ramai tak tahu.

1. Berdikari

Mungkin ramai yang menganggap mereka manja, tapi sebenarnya individu anak sulung ini seorang yang berdikari kerana sudah menggalas tanggungjawab sejak mereka kecil lagi. Lebih-lebih lagi jika mereka dibesarkan oleh ibu bapa yang bekerjaya, mereka lebih pandai untuk bawa diri sendiri.

IKLAN

2. Rapat dengan orang tua

Disebabkan tidak mempunyai adik beradik yang lain, mereka lebih banyak meluangkan masa bersa keluarga, terutamanya ibu bapa. Kemana sahaja pasti bertiga. Sweet kan?

8 Perangai Anak Tunggal Yang Mungkin Ramai Tak Tahu

3. Teratur dan pandai berkemas

Jika ibu bapa mendidik dengan baik, mereka akan menjadi seorang yang sangat teratur. Tak kiralah dalam penjagaan diri atau rumah, semuanya mahu kelihatan sempurna di mata mereka.

IKLAN

4. Sensitif

Oleh kerana selalu mendapat perlindungan daripada ibu dan ayah, anak tunggal boleh menjadi lebih sensitif dan kadang-kadang tidak boleh menghadapi situasi yang sukar.

8 Perangai Anak Tunggal Yang Mungkin Ramai Tak Tahu

5. Ego

Kerana sudah terbiasa bersendiri dan mendengar kata ibu bapa saja, anak tunggal cenderung bersifat ego kerana merasakan mereka berhak diutamakan berbanding orang lain.

IKLAN

6. Bijak dalam akademik atau bakat tertentu

Kajian pakar menunjukkan anak tunggal lebih berjaya dalam Pendidikan, atau pun mereka mempunyai bakat-bakat tertentu yang boleh membanggakan ibu bapa. Ini kerana mereka mendapat perhatian sepenuhnya daripada keluarga dan tidak berkongsi dengan orang lain.

7. Pentingkan privasi

Kehidupan sering bersendiri membuatkan mereka mementingkan ruang privasi hanya untuk mereka saja. Sebab tu ramai yang anggap anak tunggal ni sombong.

8. Suka berjalan

Kajian membuktikan bahawa anak tunggal memang suka berjalan. Mereka suka mencuba benda baru dan tidak suka dikawal. Mereka juga tidak suka duduk seorang di rumah dan sering keluar bersama rakan-rakan di luar.

Kelebihan yang korang akan dapat sekiranya berkahwin dengan anak tunggal adalah korang juga mungkin menjadi menantu kesayangan kerana satu-satunya menantu yang mereka ada. Betul tak? Bertuah kan. Hiks!