Sumber Foto : Instagram @neelofa & Wafyapp

 

Seperti yang umat Islam serba tahu, pergunungan Rahmah ataupun Jabal Rahmah di kota Makkah merupakan lokasi yang sering dilawati oleh jemaah haji semasa berada di Arafah, Mina dan Muzdalifah.

Jabal Rahmah juga sering dikaitkan sebagai titik pertemuan buat Nabi Adam dan isteri baginda, Hawa setelah terpisah untuk ratusan tahun selepas diturunkan ke muka bumi.

Konsep Pelamin ‘Jabal Rahmah’ Neelofa – PU Riz Ada Makna Mendalam

Foto Hiasan : Wafyapp

Berikutan itu, ramai pengunjung yang melawat kawasan pergunungan itu sering berdoa agar mereka ditemukan jodoh. Bagi yang telah berkahwin pula, doa yang dikirimkan tentunya adalah agar perjalanan cinta mereka seutuh cinta yang terjalin di antara Adam dan Hawa.

Maka, tidak hairanlah apabila Jabal Rahmah yang dipilih sebagai konsep gerbang pelamin di majlis akad nikah di antara Noor Neelofa dan Haris Ismail pada hari ini cukup ‘kena’ dengan ceritera cinta mereka sendiri.

IKLAN

Untuk pengetahuan, pereka majlis telah menggunakan empat tan bunga segar termasuklah bunga ros putih, orkid putih, baby’s breath dan empat jenis bunga lain sebagai hiasan di pelamin.

ARTIKEL BERKAITANTidak Tolak Zuriat Awal, Dewi Neelofa Selamat Diijab Kabulkan Kepada PU Riz – REMAJA

 

View this post on Instagram

 

A post shared by REKA TEEMOR (@rekateemor)

Konsep Pelamin ‘Jabal Rahmah’ Neelofa – PU Riz Ada Makna Mendalam

IKLAN

Bertahun-tahun Neelofa sendiri merasai pasang surut kisah cinta untuk akhirnya bertemu dengan sang suami, Haris yang insyaAllah akan menjadi pengemudi mereka berdua ke arah kehidupan yang lebih bahagia selepas ini.

Biarpun bertahun mencari, benarlah janji Allah SWT kepada kita bahawa takdir seperti jodoh pasti tidak akan lari jika ia telah tertulis.

Sebagai hamba yang mengharapkan pertolongan daripadaNya dalam soal jodoh, apa yang boleh kita lakukan adalah untuk berikhtiar mencari insan terbaik buat kita, terus berdoa agar si dia dipertemukan dan tentunya tawakal dengan ketentuanNya. Apabila tiba masa dan lokasi yang tepat, hadirlah insan tersebut kepada kita.

Konsep Pelamin ‘Jabal Rahmah’ Neelofa – PU Riz Ada Makna Mendalam

IKLAN

Konsep Pelamin ‘Jabal Rahmah’ Neelofa – PU Riz Ada Makna Mendalam

Sumber Foto : Wedlocx.co.

Seperti yang disaksikan di dewan pernikahan Neelofa dan Haris, masing-masing tenang apabila mereka berdua disatukan. Pernikahan ini bukan saja satu pencapaian hasil kesabaran dan keikhlasan diri pasangan tersebut. Ia juga merupakan permulaan ke arah perjalanan hidup yang baharu.

Jika tiga minggu masa yang diambil oleh pereka majlis, Reka Teemor untuk menyiapkan pelamin yang diilhamkan daripada siluet Jabal Rahmah ini, Neelofa dan Haris pastinya bersedia untuk mengambil masa yang lebih lama untuk mengenali diri pasangan, menjadi insan yang lebih kuat dan tentunya mencipta keluarga bahagia.

Konsep Pelamin ‘Jabal Rahmah’ Neelofa – PU Riz Ada Makna Mendalam

Show comments
IKLAN