Jatuh cinta bukanlah sesuatu yang boleh dipaksa. Kadangkala perasaan itu muncul sekelip mata dan kadangkala perasan itu dipupuk mengikut peredaran masa. Sebagai seorang remaja korang memang tak akan dapat lari daripada jatuh cinta atau suka terhadap seseorang.

Bayangkan korang menyimpan perasaan terhadap seorang jejaka rekan sekelas bermula sejak di Tingkatan 1 lagi. Setiap hari kamu menantikan kemunculannya dan setiap telatahnya pasti membuat hati tersenyum. Tapi untuk meluahkan itu bukan perkara yang kamu boleh lakukan – apatah lagi sebagai seorang gadis.

Kamu juga mungkin risau perasaan itu hanya bertepuk sebelah tangan sahaja. Tatkala kamu menyimpan rasa terhadapnya, tiba-tiba si dia meluahkan perasaan suka terhadap kawan baik kamu sendiri!

Keliru, kecewa, sedih dan terpinga-pinga. Mungkin itulah yang kamu hadapi bila jejaka yang bertakhta di hati sebenarnya menyukai orang lain yang juga BFF kamu sendiri. Dan BFF kamu juga sebenarnya turut menyukainya selama ini.

Jika perkara ini berlaku, apakah yang harus korang lakukan?

1. Terima dengan hati terbuka perasaan mereka

5 Cara Hadapi Situasi Bila Jejaka Pujaan Hati Jatuh Cinta Dengan Kawan Baik Sendiri

IKLAN

Pertama sekali, kena terima hakikat bahawa crush kamu itu tidak menyimpan apa-apa perasaan istimewa terhadap kamu. Dan berkemungkinan besar perasaannya tidak akan berubah; obviously bukan dalam tempoh terdekat. Jadi tak guna untuk kamu menjadi in denial dan bertanya soalan kepada diri sendiri di manakah silapnya. No girls, it is not your fault!

2. Jujurlah kepada mereka berdua

5 Cara Hadapi Situasi Bila Jejaka Pujaan Hati Jatuh Cinta Dengan Kawan Baik Sendiri

Ya, ini situasi menyukarkan bukan sahaja untuk kamu tetapi mereka berdua juga. Berterus terang dengan BFF kamu dan si dia. Walaupun kecewa, marah, cemburu dan terluka kamu harus berdepan dengan perkara ni sebaik mungkin agar persahabatan korang tidak terjejas.

IKLAN

Artikel Berkaitan: Awas! Jauhi 7 Jenis Orang Yang Tak Patut Dijadikan Kawan

3. Set sempadan

5 Cara Hadapi Situasi Bila Jejaka Pujaan Hati Jatuh Cinta Dengan Kawan Baik Sendiri

Situasi ini akan membuatkan kamu berasa awkward dengan mereka berdua. Jangan risau perkara begini memang akan ambil masa untuk kamu move on. Dan melihat mereka berdua dalam kemesraan pasti agak menyukarkan. Jika kamu berasa kurang selesa ambillah tempoh untuk berjauhan sedikit dengan mereka. Dinamik hubungan kamu bertiga sudah berubah dan ia akan ambil masa untuk berubah.

IKLAN

4. Gunakan masa untuk diri sendiri

5 Cara Hadapi Situasi Bila Jejaka Pujaan Hati Jatuh Cinta Dengan Kawan Baik Sendiri

Sekarang merupakan masa pelaing sesuai untuk kamu lakukan sesuatu aktiviti agar dapat meningkatkan semula keyakinan diri. Jika selama ini kamu teringin pergi bercuti, go ahead! Percutian secara solo mampu mengalih perhatian daripada apa yang berlaku. Dan yang penting ia boleh memberikan pengalaman baru buat kamu!

5. Kelilingi diri dengan rakan-rakan dan ahli keluarga

5 Cara Hadapi Situasi Bila Jejaka Pujaan Hati Jatuh Cinta Dengan Kawan Baik Sendiri

Ya, kita faham bahawa BFF kamu sudah ada boyfriend yang juga crush kamu dahulu. Tapi bukan dia seorang sahaja kawan kamu di dunia ini. Mungkin inilah masa yang paling sesuai untuk kamu explore persahabatan yang lain. Go have some fun with them! Ini bukanlah bermakna kamu terus tinggalkan BFF, tapi berikan dia dan juga diri kamu sedikit ruang. BFF kamu mesti faham punya! 😉

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI