Foto: The Straits Times

 

Kes COVID-19 membabitkan varian Omicron yang dikesan di Malaysia kini naik jumlah kepada dua kes setakat ini.

Varian Omicron: 2 Kes Di Malaysia Termasuk Kanak-Kanak 8 Tahun
Sumber: Khairy Jamaluddin

Kes terbaru yang dilaporkan oleh Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin pada hari ini adalah membabitkan seorang kanak-kanak warganegara Malasia berusia lapan  tahun yang menetap bersama keluarganya di Lagos, Nigeria.

Kanak-kanak itu tiba di Malaysia bersama ibu dan adik perempuannya pada 5 Disember 2021 lalu dari Lagos, Nigeria menerusi penerbangan transit di Doha, Qatar.

IKLAN

Keputusan ujian RT-PCR COVID-19 ke atasnya sebelum berlepas ke Malaysia adalah negatif. Namun, kanak-kanak itu dan ahli keluarganya menjalani semula ujian RT-PCR COVID-19 semasa ketibaan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan mendapati keputusannya positif COVID-19.

Varian Omicron: 2 Kes Di Malaysia Termasuk Kanak-Kanak 8 Tahun
Foto: NDTV.com (Gambar hiasan)

Terdahulu, kes pertama COVID-19 membabitkan varian Omicron yang dikesan di Malaysia adalah melibatkan seorang pengembara bukan warganegara berusia 19 tahun yang tiba dari Afrika Selatan menerusi penerbangan transit dari Singapura pada 19 November 2021.

IKLAN

Lelaki itu merupakan seorang pelajar universiti swasta di Ipoh, Perak  dan telah menjalani ujian RT-PCR COVID019 setibanya di Pintu Masuk Antarabangsa (PMA), KLIA.

Sama-samalah kita menjaga SOP dan tatacara diri sewaktu berada di khalayak ramai demi mengelakkan diri daripada menjadi mangsa jangkitan.

IKLAN

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: (1)