Kegilaan anak muda dalam memiliki sneakers ini memang tak dapat disangkal lagi kerana terbukti hingga sekarang, masih ada di antara mereka yang gila mengumpul koleksi ini walaupun usia semakin meningkat.

Viral baru-baru ini apabila, seorang ‘collector’ Jeroong Wia atau Wan Irfayuim Azim terpaksa ‘melepaskan’ kasut berjenama Converse buatan pertama dunia. Hal ini, dilakukan demi kelangsungan hidup, dengan berat hati dia terpaksa ‘melepaskan’ kasut tersebut berdasarkan perkongsiannya di Facebook sebelum ini.

Ada yang terkejut, ada yang menyokong, malah tidak kurang juga yang meragui harga kasut tersebut dengan harga bermula RM40,800

Bagaimanapun, penantian mencari ‘tuan baharu’ tidak perlu mengambil tempoh yang panjang apabila seorang ‘collector’ barangan ‘vintage’, dikenali sebagai Dynamo Rasqputin di Facebook tekad membeli kasut tersebut.

Dynamo mengkhabarkan pembelian itu menerusi laman Facebooknya sebentar tadi. Jelasnya, sebelum ini dia kerap menerima pelbagai tohmahan kerana perbuatan menghabiskan ribuan ringgit demi barangan ‘vintage’ dianggap perkara yang sia-sia oleh segelintir orang.

“Dulu 1 Malaysia orang mengata ke aku bod*h beli baju Geisha buruk dengan harga RM28K…semua kata aku bang*ng, lembu, tiang api..tapi semua tu senyap apabila aku dapat jual baju tu pada seorang buyer vintage kental dengan harga RM40K. Buyer baru pulak bod*h aku jadi cerdik.. takda bunyi dah yang aku ni bodoh. Semua diam buat tak tahu..” katanya di Facebook.

Jom kita lihat 10 koleksi sneakers old school yang juga menjadi kegilaan remaja 90an dan mungkin korang pernah miliki satu ketika dahulu.

1. Reebok Classics

Sneakers ini telah wujud lebih daripada 30 tahun dan direka sebagai running shoes, namun ia juga digayakan oleh anak muda untuk aktiviti-aktiviti harian mereka.

IKLAN

Reebok Classic memiliki tapak yang bergerigi dan lapisan dalam yang lembut, sesuai bagi mereka yang gemarkan aktiviti bersukan.

2. New Balance 574

Merupakan generasi sneakers di akhir tahun 80-an dan sepatu ini direka untuk aktiviti larian dan fitness.

Sepatu yang berasal dari Amerika Syarikat ini juga memiliki permukaan dalam yang selesa untuk perlindungan kaki si pemakai.

3. Converse JV

WeaponsDipasarkan pada tahun 1986, “The Weapons” merupakan salah satu sepatu bagi sukan bola keranjang pada ketika itu. Dua bintang lagenda NBA, Larry Bird dan Magic Johnson juga menggunakan Converse Weapons.

Namun, bukan hanya untuk bermain bola keranjang, sepatu ini juga digunakan untuk berjalan-jalan di shopping mall. Style kan?

IKLAN

4. Nike Cortez

Nike Cortez direka untuk aktiviti larian juga dan sepatu ini dipasarkan pada tahun 1968. Ia sangat selesa untuk disarung dan ketika berlari.

Tapi kami rasa ramai juga yang pakai sepatu ni secara kasual kan?

5. Vans Authentic

Menurut sejarah, pada 16 Mac 1966, Paul Van Doren dan saudaranya, Jim Van Doren serta Gordon Lee dan Serge Dalia membuka syarikat Van Doren Rubber Company di California, AS buat pertama kalinya. Hari ini, Van Doren Rubber Company adalah sebuah kedai pembuat sepatu custom made.

6. Air Jordan I

IKLAN

Nike Air Jordan ini merupakan salah satu model sneakers yang bertahan dan menjadi pilihan hingga ke hari ini. Dipasarkan buat pertama kalinya dengan model Air Jordan I, Nike telah mengambil Michael Jordan sebagai duta sepatu mereka.

7. Adidas Superstar

Direka khas untuk permainan bola keranjang tetapi apa yang menariknya adalah sepatu ini tidak mengikut piawaian kerana rekaan low-top tidak sesuai untuk digunakan semasa bermain bola keranjang.

8. Puma Suede

Puma memilih bahan daripada suede untuk rekaan sepatu yang dipasarkan pada tahun 1968 ini. Rekaan ini menjadi kegilaan anak muda yang gemarkan sepatu dari bahan kanvas dan kulit. Pada tahun 1990, sepatu ini dipasarkan kembali dengan pilihan warna yang lebih menarik.

9. Brooks Vanguard

Pertama kali dilancarkan pada tahun 1976, sepatu ini direka khusus untuk aktiviti larian.

10. Converse Chuck Taylor 1970s

Model sepatu ini merupakan yang tertua kerana ia mulai direka pada tahun 1917. Sepatu ini terus diinovasi sehingga akhirnya bersaing dengan model lain seperti Nike. Salah satu keistimewaan rekaan kasut ini adalah ia telah digayakan oleh penyanyi rock terkenal dunia, The Rolling Stone.