Finally Lepas ‘Hazab’! 8 Perkara Yang Student Guarantee Buat Lepas SPM

586

Akhirnya, ‘hazab’ menjawab kertas soalan SPM tamat juga semalam!

 

Bagi kebanyakan pelajar yang pernah berhadapan dengan situasi ini, mood hari terakhir peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia sebenarnya sukar nak digambarkan.

Sedih ada kerana korang tak lagi meluangkan setiap pagi menapak ke sekolah selepas ini. Cikgu pun korang akan tinggalkan, sekadar panggilan telefon dan WhatsApp je lah yang akan menghubungkan kalian.

Tetapi, REMAJA yakin rasa seronok itu jauh lebih terasa. Teruja nak lakukan sesuatu yang korang idam-idamkan selepas SPM.

Ini dia 8 perancangan yang selalu pelajar lakukan sementara masih ada masa terluang ini.

 

01

Cari Kerja Part Time

Okay klise!

Tapi inilah plan paling popular di kalangan SPM leavers.

Semasa bersekolah, korang tak ada peluang nak bahagikan masa antara pelajaran dan kerja walaupun poket memang kering pada waktu itu. Tapi sekarang, dah boleh start usha kerja kosong yang ada di sekitar neighbourhood korang.

Bagi yang bertuah tu, dapatlah dia bekerja di kafe fancy, kedai pakaian dan di kaunter tiket pawagam. Dapatlah rasa level atasan sikit. Bagi yang dapat kerja di kaunter bayaran Hypermarket atau di kedai mamak, okay juga.

Dapat duit lebih nak beli barang idaman.

 

02

Marathon Drama

Bila ada orang kacau kau tengah marathon drama be like –

Drama korea, sinetron (ada lagi ea yang layan sinetron?), drama Melayu, variety show dan sebagainya, you name it!

Dulu selalu tak sempat nak recap atau tengok di TV. Sekarang, kerja korang kurung diri je dalam bilik sambil layan, kan? We get you..

 

03

Qada’ Tidur

Seminggu pertama selepas SPM, inilah aktiviti wajib semua orang. Bangun sudahlah pukul 10 pagi, kemudian sambung tidur balik selepas Zuhur.

Waktu malam je tiba-tiba korang aktif semacam, kelawar eh?

Been there done that.

 

04

Start Jadi Aktif

Hiking, jom!

Fuh, setengah tahun ‘puasa’ daripada bermain futsal, skateboard, badminton, practice koreografi tarian, pergi hiking, ride basikal dan menyertai fun run. Sekarang masa untuk balas dendam!

Tak pasal-pasal, semua akan terkejut tengok badan fit korang semasa mengambil result SPM nanti. Mulalah ada yang cuba nak ‘mengayat’.

 

05

Diet Teruk

No to carbs!

Tak, bukan diet tu teruk. Tetapi SPM leavers akan pasangkan niat untuk diet secara konsisten. Semasa belajar dulu, stres je makan. Tapi sekarang korang dah boleh betul-betul komited dengan diet.

Makin cantiklah lepas ni!

 

06

Jadi Babysitter

Ini perkara biasa yang akan terjadi kepada anak bongsu. Apabila kakak dan abang tahu korang dah mula duduk rumah tanpa membuat apa-apa, mereka mulalah meminta korang menjadi babysitter anak kecil mereka.

Okay je kalau seminggu dua. Tapi kalau dah sampai sebulan, amboi! Mentang-mentanglah penjaga sebenar nak bercuti akhir tahun.

 

07

Pergi Cuti

Jom roadtrip!

Dah nama pun cuti, so kita rancanglah untuk bercuti!

Tak perlu pergi jauh-jauh pun. Better rancang percutian jenis road trip mengelilingi Malaysia bersama kawan yang lain. Sambil tu, haa, enjoy-lah makanan popular di tempat itu.

 

08

Ambil Lesen

Yes finally! Bersiap sedialah kena berhadapan dengan instructor garang. Sekali kereta Driving Centre tu terlanggar tiang parkir, mahu diorang membebel sampai ke sesi minggu depan.

 

So, apa yang korang plan nak lakukan. Komen sedikit.