Pelantikan Maudy Ayunda sebagai jurucakap bagi persidangan G20 yang sedang berlangsung di Indonesia kini pernah menjadi perdebatan dan mendapat kritikan. Ada yang mengatakan bahawa keputusan tersebut populis kerana bersandarkan populariti selebriti itu semata-mata.

Namun pemilihan yang dibuat oleh Presiden Joko Widodo dan kerajaannya itu bertepatan dengan usaha untuk mendekati anak muda untuk memahami kepentingan G20 dalam memacu pertumbuhan ekonomi.

Selebriti Pintar & Berpelajaran, Maudy Ayunda Dipilih Sebagai Jurucakap Bagi Persidangan G20 Di Indonesia

Begitu pun, Maudy atau nama sebenarnya Ayunda Faza Maudya bukanlah calang-calang orangnya. Dia merupakan graduan lulusan dua universiti terkemuka dunia iaitu University of Oxford dan Stanford University.

Di University of Oxford dia menamatkan pengajian dengan ijazah sarjana muda dalam bidang filosofi, ekonomi dan politik, manaka di Stanford University pula dia memperoleh Ijazah Sarjana Pengurusan Perniagaan dan pendidikan.

Pelantikannya itu mendapat sokongan ramai, antaranya daripada ahli politik dan pakar ekonomi Indonesia, Dr. Rizal Ramli yang berkhidmat sebagai Menteri Penyelaras Hal Ehwal Maritim di bawah Kabinet Kerja Jokowi.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: #GirlPower: Tamat Pengajian Di Universiti Stanford. Maudy Ayunda Cantik Berkebaya Merah Ketika Majlis Konvokesyen

Selebriti Pintar & Berpelajaran, Maudy Ayunda Dipilih Sebagai Jurucakap Bagi Persidangan G20 Di Indonesia

Beliau menulis di Twitter bahawa kritikan terhadap Ayunda adalah agak terlalu keras dan sinis. Beliau menambah, “Hakikat bahawa dia kurang pengalaman & pendedahan geo-politik, dia boleh belajar dan diberi taklimat oleh penasihat kanan dasar luar negara.”

Kini, Maudy dilihat mula mengahadiri persidangan tersebut yang terlah bermula semalam, 15 November 2022. Menerusi hantaran di laman Instagramnya, dia yang popular menerusi filem Habibie dan Ainun memuat naik tentang aktivitinya di persidangan tersebut.

IKLAN

Selebriti Pintar & Berpelajaran, Maudy Ayunda Dipilih Sebagai Jurucakap Bagi Persidangan G20 Di Indonesia

“Berada di Majlis Makan Malam sempena pembukaan Persidangan G20 Indonesia. Saya harus katakan yang ini adalah pameran luar biasa yang kaya dengan kepelbagaian budaya kita. Gabungan kreatif seni, teknologi dan alam semula jadi. Bangga!” ujarnya.

Penampilannya turut menjadi perhatian kerana tampil anggun menggayakan busana Kebaya Bali rona kuning telur rekaan Didiet Mualana.

IKLAN

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.