Pemegang watak Ainun dalam filem Habibie & Ainun 3 ini bukan calang-calang orangnya. Selain berjaya dalam bidang seni hiburan dia juga cemerlang dalam bidang akademik. Maudy Ayunda baru sahaja menamatkan pengajian di dalam bidang Sarjana Pengurusan Perniagaan Dan Pendidikan di Universiti Stanford, Amerika Syarikat.

Universiti yang berusia lebih 130 tahun ini merupakan salah sebuah universiti elit di dunia dan menjadi dambaan setiap pelajar untuk menimba ilmu di sini. Memulakan pengajiannya kira-kira dua tahun lalu, Maudy berkongsi pengalaman apabila di terpaksa menempuhi konsep pembelajaran secara atas talian disebabkan pendemik Covid-19.

#GirlPower: Tamat Pengajian Di Universiti Stanford. Maudy Ayunda Cantik Berkebaya Merah Ketika Majlis Konvokesyen
Bersama keluarga tercinta

“Saya telah tamat pengajian! Dua tahun berlalu, tiada kata yang boleh diungkapkan tentang berapa banyak telah saya belajar dari pengalaman ini. Terutama sekali apabila ia diwarnai dengan cabaran yang unik dan tidak disangka-sangkakan.

IKLAN

“Mac tahun lalu, pengalaman Standford saya berubah sekelip mata. Kelas menerusi zoom dan juga pemakaian pelitup muka menapis sistem pembelajaran dan cara berinteraksi. Walaubagaimanapun ia meningkatkan daya kemenjadian saya sebagai seorang manusia. Saya diajar untuk mengawal, berfikir secara mendalam dan belajar mengutamakan perkara yang perlu.

#GirlPower: Tamat Pengajian Di Universiti Stanford. Maudy Ayunda Cantik Berkebaya Merah Ketika Majlis Konvokesyen
Terserlah gaya wanita Indonesia.

“Saya juga belajar untuk membuat keputusan dengan cepat tanpa rasa tidak menyesal berkenaan perkara yang benar-benar bermakna buat diri ini dan bersyukur untuk setiap perkara itu. Ia merupakan satu ia merupakan satu keistimewaan bagi saya untuk dapat berjalan di institusi hebat ini. Saya berharap agar saya dapat berbuat kebaikan menerusi pengalaman ini pada masa hadapan,” ujar wanita berusia 27 tahun ini.

IKLAN

Merupakan bekas pelajar Universiti Oxford dalam bidang Filosofi, Politik dan Ekonomi diperingkat ijazah sarjana muda. Sebelum menerima tawaran masuk ke Stanford, Maudy juga telah mendapat tawaran untuk menyambung pengajiannya di Universiti Harvard.

#GirlPower: Tamat Pengajian Di Universiti Stanford. Maudy Ayunda Cantik Berkebaya Merah Ketika Majlis Konvokesyen

IKLAN

Menarik perhatian pada hari konvokesyen, Maudy telah menggayakan busana kebaya merah yang cukup cantik. Seperti yang kita tahu, kebaya merupakan pakaian nasional wanita Indonesia. Busana yag digayakan itu direka oleh pereka fesyen terkenal Didiet Maulana.

Sumber gambar: Instagram Maudy Ayunda/ @rebeccaouphotography

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI