Menjadi orang bijak tak perlu sampai masuk rancangan realiti popular. Rahsia orang bijak, boleh dilihat pada IQ (Kecerdasan Intelektual), EQ (Kecerdasan Spritual) dan SQ iaitu (Kecerdasan Emosional). Jika ketiganya digabungkan, barulah terserlah nilai diri seorang individu itu.

Ternyata, dengan kesungguhan, kita boleh mencapai apa yang dihajatkan. Tak ada apa yang mampu menghalangnya. Inilah yang berjaya dibuktikan oleh Dr Farah Hannan Anuar, yang menerima pengijazahan Doktor Falsafah (PhD) termuda dalam negara dari universiti luar negara.

Dr Farah berjaya memperoleh PhDnya pada usianya 25 tahun 7 bulan dari  University Collage Dublin (UCD), Ireland dalam bidang  Polymer Synthesis. Hebatkan!

Biar kenangan itu sudah lima tahun berlalu, Dr Farah yang kini berusia 31 tahun, berkhidmat sebagai Pensyarah Kanan di Pusat Pengajian Sains Kimia & Teknologi Makanan, Fakulti Sains Dan Teknologi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sudi berkongsi rahsia caranya belajar.

Sebenarnya bukan mudah menyiapkan kajian tesis peringkat PhD namun hanya dengan kesungguhan, Dr Farah berjaya membuktikan anak Melayu boleh berjaya.

Terima PhD Pada Usia 25 Tahun, Dr Farah Kongsi Rahsia Belajar
Dr Farah menerima PhD ketika usianya 25 tahun, fantastic..

Apa rahsia kejayaannya?

Saya menjadikan ayah, Brig. Jen (B) Dato Anuar sebagai inspirasi. Sejak sekolah, saya tengok ayah tak pernah berhenti belajar sehingga beliau menggenggam ijazah dan berada pada kedudukannya.

IKLAN

Selain itu, kita kena yakin pada diri sendiri. Saya selalu berkata di dalam hati,  ingin memperoleh PhD sebelum usia  25 tahun. Ya saya berjaya mencapainya biarpun sebenarnya saya mampu menerimanya lebih awal tetapi pensyarah telah menetapkan saya mesti menghabiskan kajian tesis selama empat tahun,” katanya memulakan bicara dalam satu pertemuan di UKM.

Untuk berjaya, saya sendiri agak santai orangnya tetapi hidup saya setiasa mempunyai jadual atau perancangan. Contohnya dalam sesuatu semester (di sekolah dan di universiti) saya sentiasa ada  jadual mingguan.

“Tak kira saya patuh atau leka dengan jadual tersebut tetapi yang penting perancangan mesti ada. Sekurangnya kita sedar bila “terleka” dan saya akan kembali.

“Dan saya sentiasa “target” melebihi daripada apa yang diingini kerana itu akan memotivasikan saya untuk berusaha lebih. Jangan sesekali berputus asa kerana Allah sebaik-baik perancangan.

“Untuk berjaya juga, komunikasi dengan mereka yang lebih matang selain menjaga hubungan dengan keluarga, guru dan pensyarah adalah rahsia saya,” katanya memaklumkan dia kerap bertemu kaunselor dan para pensyarah.

Awalnya hanya bual-bual biasa  tetapi akhirnya saya berkongsi stres yang dialami dan kemudian menerima nasihat yang diberikan oleh mereka dengan hati terbuka,”katanya mengukir senyuman.

Terima PhD Pada Usia 25 Tahun, Dr Farah Kongsi Rahsia Belajar
Dr Farah berjaya buktikan anak Melayu memang bijak

Susah tak habiskan PhD pada usia muda?

Memegang ijazah PhD pada usia 25 tahun ada cabarannya. Dari aspek kerjaya ada yang tak yakin dengan potensi untuk saya melakukan sesuatu tugasan kerana usia muda. Tetapi pada masa yang sama, saya mempunyai jangkaan yang tinggi.

IKLAN

Semasa penyelia menyatakan dia memperuntukkan  empat tahun untuk saya menyelesaikan penyelidikan, saya mula risau. Kerana ini bermakna saya mungkin tak berpeluang menggenggam PhD sebelum usia 25 tahun.

“Saya berusaha bersungguh-sungguh  untuk mengubah fikiran penyelia dengan menyelesaikan kerja dengan segera sehingga pulang lewat malam.

Tetapi semakin cepat kerja saya, semakin banyak pula tugas lain diberikan (sehingga akhirnya tesis PhD saya mengandungi dua projek penyelidikan) iaitu Part 1: Triblock an Multiblovk Copolymers Polylactide and Polysiloxane Segments dan Part 2 Polymerization Of 3- Methyl -# tertbutylcyclopropene using Palladium (11) Catalysts.

Tapi kata orang, kematangan akan datang seiring dengan perkembangan usia. Dan saya sudah berani melakukannya kerana menyedari potensi diri sendiri,” katanya penuh semangat.

Berjaya mencapai impiannya mahu ada PhD pada usia 25 tahun, Dr Farah juga ada impian berkahwin pada usia itu tetapi ternyata perancangan Allah buatnya berbeza. Selepas bekerja di UKM, ternyata jodohnya ada di situ. Kini beliau mempunyai anak seorang.

IKLAN
Terima PhD Pada Usia 25 Tahun, Dr Farah Kongsi Rahsia Belajar
Pensyarah muda, beauty with brain, Dr Farah Hannan

Bidang kerjaya dan penyelidikan terkini

Saya mengajar subjek Kimia Polimer selain bidang seperti instrumentasi dan teknik pencirian. Dari segi penyelidikan, saya gemarkan penyelidikan yang fundamental iaitu sistesis polimer baharu.

Terkini, kajia saya banyak menggunakan Poli (asidlaktik) iaitu polimer berasaskan bio dan boleh urai dan poli (etilena glikol) iaitu polimer yang serasi dengan kegunaan tubuh badan manusia.

Oleh kerana latar belakang saya sintesis polimer (pembuatan polimer baharu), saya banyak bekerjasama dengan penyelidik lain untuk mengaplikasikan polimer  yang disintesis.

Ahli sains berperanan penting untuk mengkaji masalah semasa, mencadangkan penyelesaian dan memberi kefahaman dan kesedaran kepada masyarakat untuk lebih peka terhadap persekitaran mereka.

Sedikit latar belakang Dr Farah

 • Anak ke dua dari enam beradik.
 • Bapanya Brig. Jen (B) Dato Anuar bin Sabtu dan ibunya, Datin Asmah Ab Ghani. Semasa sekolah rendah banyak berpindah randah sebab bapanya tentera.
 • Masa darjah 3, Dr Farah lompat kelas ke tahun 5 selepas lulus Peperiksaan Tahap Satu (sistem ini sudah dimansuhkan oleh Kementerian Pendidikan).
 • UPSR (1998):- 5A
 • PMR (2001) :- 8A
 • SPM  (2003): 8A1, 1A2 
 • Sebelum SPM diumumkan, dirinya diterima masuk ke  Program Ekspress UTM-MARA di Universiti Teknologi Malaysia selama 6 bulan.
 • Jun 2004, mendaftar masuk sebagai pelajar Ijazah Sarjana Muda (Kimia) pada usia 17 tahun.
 • Graduasi pada usia 20 tahun (2007) dengan Kepujian Kelas Pertama UTM.
 • Seminggu selepas graduasi, dirinya ditawarkan sebagai Tutor di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan seterusnya melanjutkan pengajian ke University Collage Dublin (UCD), Ireland pada April 2008 atas biasiswa dari UKM.
 • Oktober 2012, mesyuarat Senat UCD mengesahkan pengijazahan  Doktor Falsafah dalam bidang Polymer Synthesis pada usianya 25 tahun 7 bulan.

TONTON VIDEO NASIHAT DR FARAH BUAT REMAJA / PELAJAR UNIVERSITI

https://www.youtube.com/watch?v=TDzlC8zGcfE

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI