Sumber: Facebook

Tasik Chini merupakan tasik kedua terbesar di Malaysia selepas Tasik Bera yang terletak di negeri Pahang. Tasik ini merupakan antara dua kawasan di Malaysia diberikan pengiktirafan Rizab Biosfera UNESCO dalam rancangan Manusia dan Biosfera anjuran pertubuhan tersebut selain Banjaran Crocker di Sabah.

Walau bagaimanapun, status rizab biosfere Tasik Chini daripada Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unesco) kini dalam penelitian dan penemuan awalnya tidaklah menggalakkan.

Tasik Chini Tidak Lagi Penuhi Kriteria Biosfera Unesco, Pihak Berkuasa Malaysia Diminta Kemukakan Pelan Terperinci
Foto: Berita Harian

Menurut tinjauan berkala pertama Unesco mengenai Tasik Chini, tasik itu tidak lagi memenuhi kriteria untuk menjadi sebahagian daripada Rangkaian Rizab Biosfera Dunia (WNBR).

Dalam laporan tersebut menjelaskan kawasan hutan yang baru dibersihkan dengan penukaran tanah yang intensif berlaku, selain mengesan pembukaan semula lombong lama di lokasi sekitarnya. Setahun selepas rizab biosfera ditetapkan, beberapa bekas tapak perlombongan yang terletak di titik kecerunan tinggi (Bukit Ketaya dan Bukit Chini) dibuka semula dan berkembang mengakibatkan kesan buruk alam sekitar seperti pemendapan, kemerosotan kualiti air dan kemerosotan tebing sungai.

IKLAN

Satu lagi punca utama kerosakan alam sekitar ialah penukaran guna tanah daripada ladang getah dan kawasan hutan kepada ladang kelapa sawit. Sebahagian daripada pengembangan ini berlaku dalam kawasan teras utama.

Tasik Chini Tidak Lagi Penuhi Kriteria Biosfera Unesco, Pihak Berkuasa Malaysia Diminta Kemukakan Pelan Terperinci
Foto: Malaysiakini

Menurut laporan, aktiviti pengembangan pesat di Tasik Chini memberi kesan buruk bukan sahaja kepada biodiversiti serantau tetapi juga kepada ekonomi tempatan. Aktiviti sara hidup tradisional orang asli tempatan (suku Jakun) yang bergantung kepada sumber hutan terhalang, dan trend peningkatan pelancong yang melawat dan menangkap ikan di tasik semula jadi telah berubah akibat penebangan hutan.

Namun begitu, pihak berkuasa Malaysia telah diminta mengemukakan pelan terperinci mengenai Rizab Biosfera Tasik Chini menjelang 30 Sept tahun ini. Menurut pakar Program MAB Unesco berpendapat, status Tasik Chini sebagai rizab biosfera tidak berisiko dibatalkan pada ketika ini.

IKLAN

Diharap agar pihak berkuasa memandang serius isu ini dan mempertingkatkan lagi kawalan agar Tasik Chini di dalam pemuliharaan yang baik.

Sumber: (1)

IKLAN

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=ZR5k3G3N5LY&t=1064s