Poster perlantikan penyanyi tersohor negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza sebagai pakar di Universiti Malaya Centre for Continuing Education (UMCced) telah mencetuskan perdebatan ramai pihak di media sosial.

Ini kerana, segelintir netizen beranggapan tidak bersesuaian apabila gelaran itu diberikan kepada Siti Nurhaliza atau lebih dikenali dengan nama Tokti susulan tidak memiliki pencapaian akademik yang tinggi.

Namun beberapa pengguna di media sosial tampil menjelaskan pendapat negatif mereka yang berasa gelaran itu seolah-olah akan merendahkan martabat Universiti Malaya (UM).

ARTIKEL BERKAITAN: “Masa Ini Boleh Tengok Saya Jadi Singa” -Siti Nurhaliza

Siti Nurhaliza Dilantik Sebagai Pakar UMCced Jadi Perdebatan Netizen, Orang Akademik Tampil Ulas

Bagi seorang pengguna, Khairunnisa Abdul Karim mempertahankan pelantikan berkenaan walaupun Siti Nurhaliza hanya mempunyai SPM namun ada pengalaman yang banyak dalam industri.

IKLAN

“Ini masterclass bukan program diploma, ijazah atau sarjana. Masterclass banyak diajar oleh “pakar” dalam industri.

“Ada penulis (bukan ada ijazah penulisan), ada pengarah filem (tanpa ijazah perfileman), ada penceramah motivasi (tak ada ijazah psikologi pun). DS Siti dijemput untuk ajar seni vokal bukan ajar teknologi rakaman audio.

“Sama juga dengan penyanyi G-Dragon yang baru-baru ini dilantik jadi pensyarah jemputan di Fakulti Kejuruteraan CIAST untuk ajar subjek kepimpinan bukan ajar teknologi kejuruteraan. Berpada-padalah mengutuk. Tahniah DS Siti Nurhaliza,” katanya.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Tetap Cantik Meski ‘Awning Kelepet’, Tudung Siti Nurhaliza Jadi Perhatian Peminatnya

Siti Nurhaliza Dilantik Sebagai Pakar UMCced Jadi Perdebatan Netizen, Orang Akademik Tampil Ulas

Bagi pengguna Dem Rembul pula, pakar maksudnya seseorang yang ahli dalam sesuatu bidang sama ada dari aspek pengetahuan atau kemahiran, atau merangkumi kedua-duanya iaitu pakar ilmu dan praktis sekaligus.

IKLAN

“Seseorang yang sudah mengusahakan ladang durian dengan jaya selama 20 hingga 30 tahun boleh dianggap pakar perladangan. Tapi mungkin belum boleh dianggap pakar agrotani.

“Sebab kepakaran praktikal tidak sama dengan kepakaran ilmu yang menuntut asas saintifik yang lebih sistematik. Begitu juga. Seorang pakar sains agrotani berkelulusan PhD belum tentu layak dipanggil pakar perladangan.

“Kerana mempunyai ilmu tani yang tinggi, belum tentu memiliki kemahiran berladang yang efektif,” tulisnya.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti TelegramInstagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI