Baru-baru ini, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) melakar sejarah dengan meletakkan status pengajian tinggi negara di pentas dunia melalui pembukaan kampus baru di Doha, Qatar.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, UKM telah mengorak langkah yang unik dengan pembukaan kampus berkenaan apatah lagi universiti itu bermula sebagai sebuah institusi pengajian awam Malaysia yang menggunakan bahasa kebangsaan sebagai bahasa pengantar utama.

UKM Buka Kampus Di Qatar, Angkat Status Pengajian Tinggi Negara Di Pentas Dunia
Kredit: Facebook Anwar Ibrahim

“Sebagai salah seorang yang menandatangani memorandum mendesak penubuhan sebuah universiti awam yang berteraskan bahasa kebangsaan sebagai bahasa pengantar, saya berasa bangga untuk bersama-sama warga UKM di hari yang gemilang ini”

Menerusi laman Facebook, beliau mengucapkan tahniah kepada Naib Canselor UKM Prof. Datuk Dr Mohd Ekhwan Toriman di atas kejayaan tersebut dan berharap langkah dirintis UKM itu akan membuka laluan lebih luas dan besar kepada universiti awam Malaysia yang lain untuk mengorak langkah serupa selepas ini.

IKLAN
UKM Buka Kampus Di Qatar, Angkat Status Pengajian Tinggi Negara Di Pentas Dunia
Kredit: Facebook Anwar Ibrahim

“Saya ingin memanjatkan rasa syukur kerana telah diberi kesempatan dan ruang ketimbang keberadaan saya di Doha untuk bersama-sama kepimpinan dan warga UKM untuk menyaksikan saat-saat yang unik dan bersejarah ini”

Dalam pada itu, pembukaan Kampus UKM di Qatar bakal menerima kemasukan pelajar pada bulan Oktober sesi akademik 2024/2025.

IKLAN

Kampus UKM Qatar juga bakal menawarkan lima (5) program iaitu  Sarjana Muda Perakaunan (Fakulti Ekonomi dan Pengurusan), Sarjana Muda Sains Aktuari (Fakulti Sains dan Teknologi), Sarjana Muda Sains Komputer, Sarjana Muda Teknologi Maklumat dan Sarjana Muda Kejuruteraan Perisian (Pembangunan Sistem Maklumat) dari Fakulti Teknologi dan Sains Maklumat.

IKLAN

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti TelegramInstagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI