Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Home Inpirasi Motivasi Sekali Lagi Harumkan Nama Negara, Saintis Malaysia Di UK Terima Anugerah

Sekali Lagi Harumkan Nama Negara, Saintis Malaysia Di UK Terima Anugerah

 

Untuk pengetahuan korang, seorang saintis warganegara Malaysia yang berpangkalan di United Kingdom iaitu Dr Serena Nik-Zainal sebelum ini pernah dianugerahkan dengan ‘Hadiah Penyelidikan Kanser Dr Josef Steiner’ pada tahun 2019. Ia di atas kejayaan beliau menjalankan kajian untuk mempercepat penafsiran holistik genom kanser.

Sekali Lagi Harumkan Nama Negara, Saintis Malaysia Di UK Terima Anugerah

IKLAN

Terbaru pada bulan ini, Dr Serena sekali membanggakan Malaysia selepas menerima anugerah Francis Crick Medal & Lecture 2022 di atas sumbangannya terhadap kajian punca barah.

Wah.. #bangga!

IKLAN

Menurut laporan The Royal Society, anugerah ini diberikan kepada Dr Serena atas kejayaan analisisnya berkenaan tanda-tanda mutasi pada genom barah; yang mana pada ketika ini telah diterapkan dalam terapi melibatkan barah.

Menerusi akaun Twitternya, Dr Serena telah memuat naik ciapan bagi menzahirkan rasa teruja dan berterima kasih di atas penghormatan besar ini.

IKLAN

“Terima kasih kepada semua yang telah mengajar, menyokong, mendorong dan membimbing saya. (Saya) sangat menghargainya! Kepada pasukan saya yang hebat, ini adalah untuk kita,” catat beliau pada hari Selasa lalu.

Menerusi anugerah The Francis Crick Medal & Lecture ini, Dr Serena yang kini bertugas sebagai seorang doktor dan saintis di Pusat Penyelidikan Kanser UK, Universiti Cambridge bakal menerima pingat gangsa dan ganjaran wang tunai sebanyak £2,000 (RM11,568).

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI