Teka teki mengenai pemilihan universiti untuk jaguh pecut Malaysia, Azeem Fahmi akhirnya terjawab apabila unit track & field Auburn University menerusi Instagram mereka telah memuat naik poster mengalu-alukan jejaka berusia 18 tahun itu ke kampus mereka.

Dalam hantaran tersebut tertulis, “Malaysia to Auburn, welcome home Azeem Fahmi.”

 Untuk pengetahuan pembaca REMAJA, ketua jurulatih bagi sukan Olahraga di universiti tersebut ialah Leroy Burell yang merupakan pemegang pingat emas Olimpik.

Semestinya kehadiran Azeem di sana memberi tambah nilai kepada universiti tersebut terutamanya kepada pasukan olahraga mereka, selain Azeem mampu berlatih di bawah kendalian jurulatih bertaraf dunia.

IKLAN

Azeem kini merupakan pemegang rekod kebangsaan acara pecut 100-m lelaki dengan catatan masa 10.09s yang dibuatnya ketika Kejohanan Olahraga Dunia Bawah 20 Tahun yang bertempat di Cali, Colombia pada Ogos lalu.

ARTIKEL BERKAITAN: Terus Konsisten, Azeem Fahmi Catat Masa Bawah 21 Saat Bagi Acara 200m Di Jepun

IKLAN

Merupakan pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia, dia memperolehi 6A daripada keseluruhan 9 subjek yang diambil. Antara subjek yang beliau memperoleh A dan A+ adalah Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Pendidikan Islam, Sejarah, Sains dan Ekonomi.

Cemerlang Sukan & Akademik, Azeem Fahmi Akhirnya Pilih Auburn University Sebagai Destinasi Pengajian

IKLAN

Dia yang merupakan bekas pelajar Sekolah Menegah Kebangsaan Gunung Rapat, Ipoh, Perak membuktikan walaupun sibuk dengan latihan sebagai seorang atlet, tidak mustahil untuk turut cemerlang dalam pelajaran jika ada usaha sewajarnya.

Sebelum ke SMK Gunung Rapat ketika berada di tingkatan dua, Azeem sebenarnya terlebih dahulu pelajar di sekolah asrama penuh berprestij, Sekolah Tuanku Abdul Rahman sebelum mengambil keputusan berpindah ke sekolah yang menyediakan latihan intensif dalam olahraga.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI