Datuk Abdul Latif bin Romly mungkin dilahirkan sebagai orang kelainan upaya namun itu tidak bermakna dirinya tidak boleh cemerlang. Kejayaan demi kejayaan dikecapi oleh jejaka berusia 25 tahun ini di persada antarabangsa sekaligus mengharumkan nama Malaysia.

Terkenal sebagai atlet lompat jauh dalam kategori T20 (masalah pembelajaran), Latif memegang rekod menang pingat emas untuk dua kejohanan Sukan Paralimpik berturut-turut pada tahun 2016 dan 2020.

Latif Romly Dianugerahkan Ijazah Kehormat Sarjana Sains Kemanusiaan Universiti Malaysia Perlis

Terbaharu, khabar gembira telah dikongsikan oleh Latif apabila beliau telah dianugerahkan Ijazah Kehormat Sarjana Sains Kemanusiaan daripada Universiti Malaysia Perlis. Menjadikan momen itu lebih manis, anugerah tersebut telah disampaikan oleh Canselor UniMAP, DYTM Tuanku Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail.

Memetik kenyataan yang dimuat naik unit komunikasi UniMAP di laman Facebook rasmi universiti tersebut, “Setinggi-tinggi Tahniah diucapkan kepada Atlet Para Olahraga Kebangsaan YBhg. Datuk Abdul Latif Romly atas penganugerahan Ijazah Kehormat Sarjana Kemanusiaan sempena Istiadat Konvokesyen 16 Universiti Malaysia Perlis.”

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Cemerlang Sukan & Akademik, Azeem Fahmi Akhirnya Pilih Auburn University Sebagai Destinasi Pengajian

Latif Romly Dianugerahkan Ijazah Kehormat Sarjana Sains Kemanusiaan Universiti Malaysia Perlis

Latif yang tampil segak dalam persalinan sut berkemeja putih dan bertali leher rona biru dilihat cukup segak mengayakan jubah konvokesyen dan juga topi beret yang dikhususkan untuk penerima ijazah kehormat.

IKLAN

“Syukur alhamdulilah terima kasih Ya Allah atas penganugerahan ini. Anugerah ini membuktikan atlet paralimpik masalah pembelajaran seperti saya juga mampu menggenggam segulung ijazah. Terima kasih juga kepada UniMAP atas anugerah kehormat ini. Terus bersemangat mengejar impian!” ujarnya dalam satu hantaran yang dimuat naik di Instagram peribadinya.

Latif Romly Dianugerahkan Ijazah Kehormat Sarjana Sains Kemanusiaan Universiti Malaysia Perlis

Untuk pengetahuan pembaca REMAJA, penganugerahan ijazah kehormat diberikan kepada individu yang tidak menjalani pendidikan formal di kelas seperti pelajar lain untuk ijazah yang diberikan. Namun sumbangan hebat mereka dalam bidang tertentu yang menjadi kayu ukur kepada penilaian.

IKLAN

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI