Whitehead atau blackhead ni sebenarnya adalah pori-pori yang tersumbat. Mungkin perkara ini merupakan perkara biasa bagi remaja. Namun, jika tidak diatasi ia mungkin menjadi masalah kulit yang teruk.

ARTIKEL BERKAITAN : 4 Langkah Bersihkan Wajah Paling Asas Untuk Yang Berkulit Kering

Hal ini juga membuatkan kulit wajah kelihatan kusam dan bila disentuh terasa sedikit kasar.

Rawat Blackhead & Whitehead, Ini Senarai Cleansing Oil Yang Boleh Dicuba!

Maka sebab itulah wajah memerlukan perawatan yang konsisten agar masalah blackhead dan whitehead ini dapat dirawat. Jika tidak dirawat, masalah whitehead dan blackhead ini akan terus bersarang pada kulit wajah sehingga akhirnya menyebabkan masalah kulit yang lain seperti jerawat dan sebagainya.

Rawat Blackhead & Whitehead, Ini Senarai Cleansing Oil Yang Boleh Dicuba!

Cara yang terbaik untuk membuang whitehead dan blackhead yang ada pada permukaan kulit adalah dengan menggunakan cleansing oil. Sifat cleansing oil adalah licin. Oleh itu ketika mengurut kulit wajah, whitehead/blackhead akan tergelincir keluar.

Cleansing oil sangat membantu untuk mengeluarkan white/blackhead. Untuk mengawal komedo dari terus tumbuh dengan banyak pula, anda perlu menggunakan Salicylic Acid (BHA) dan Lactic/Glycolic Acid (AHA).

BHA memastikan pori-pori bersih dan AHA pula mengelakkan sel-sel kulit mati dari tersumbat dalam pori-pori. Whitehead dan blackhead adalah masalah semula jadi kulit. Ianya tidak boleh dihilangkan secara kekal. Walau bagaimanapun dengan penjagaan kulit yang betul, whitehead dan blackhead boleh dikurangkan.

Berikut dikongsikan pilihan cleansing oil yang boleh anda cuba pakai. Ianya boleh didapati dengan mudah di mana-mana drugstore.

IKLAN

SIMPLE HYDRATING CLEANSING OIL 

Rawat Blackhead & Whitehead, Ini Senarai Cleansing Oil Yang Boleh Dicuba!

Produk Simple sering dicari-cari oleh pengguna berkulit sensitif. Kandungan bahan di dalam produk Simple sangat sesuai untuk anda yang mempunyai kulit sensitif. Ia sangat berkesan dalam membersih solekan dan kotoran pada wajah. pembersih ini tidak mempunyai alcohol dan pewangi. Diperkaya dengan bahan pelembap yang akan menjaga kulit sensitif yang rapuh itu. Kulit wajah anda tidak akan terasa iritasi dan merengsa selepas menggunakannya. KLIK SINI UNTUK BELI.

Rawat Blackhead & Whitehead, Ini Senarai Cleansing Oil Yang Boleh Dicuba!

GARDEN OF WISDOM SALICYLIC ACID

Menghilangkan kotoran dan sisa solekan dengan mudah. Bagi mereka yang kerap menggunakan solekan, produk ini sangat sesuai untuk anda gunakan kerana ia mampu menyingkirka solekan pada wajah dengan lebih berkesan agar kulit lebih terpelihara daripada cela. KLIK SINI UNTUK BELI

IKLAN

Rawat Blackhead & Whitehead, Ini Senarai Cleansing Oil Yang Boleh Dicuba!

HADO LABO CLEANSING OIL MAKEUP REMOVER

Larut dalam air, ia tidak meninggalkan rasa berminyak yang tidak menyenangkan. Dalam masa yang sama juga ia turut mengimbangkan PH kulit dan semestinya bebas wangian, minyak mineral, alkohol dan pewarna. Diperkaya dengan Super Hyaluronic Acid untuk menghidrat dan mengekalkan keseimbangan kelembapan kulit sehingga kulit terasa lembut dan licin. KLIK SINI UNTUK BELI

Rawat Blackhead & Whitehead, Ini Senarai Cleansing Oil Yang Boleh Dicuba!

THE ORDINARY LACTIC ACID 10% HA

IKLAN

Penggunaannya secara teratur dan konsisten mampu menjadikan kulit lebih cerah dan sekata. Ia juga mampu mengurangkan minyak pada kulit wajah. Sesuai juga digunakan oleh mereka yang memiliki kulit jenis sensitif. Dalam masa yang sama kelembapan kulit wajah juga kekal terpelihara. KLIK SINI UNTUK BELI

Namun harus diingatkan bahawa sebelum menggunakan sebarang produk perawatan kulit wajah, pastikan anda sesuai dengan kandungan bahan dalam sesuatu produk. Elakkan menggunakan produk yang menggunakan bahan yang sensitif dengan kulit anda. 

Olahan artikel dari Hijabista.

Sumber kredit: Kanda Azizi Top image: Photo by Anna Shvets from Pexels

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI