tel 1

 

Okay nampak seperti menggelikan. But let’s face it, semua orang ada kotoran pada telinga bukan? Ada sebab mengapa telinga kita mempunyai kotoran sebegitu rupa.

Fungsi utamanya adalah demi melindungi liang dan gegendang telinga. Ia juga mengelakkan sebarang kotoran, habuk dan partikel asing daripada ‘menceroboh’ masuk secara lebih dalam. Malah ia juga melindungi telinga dan organ dalaman kita daripada kuman.

Haa, nampak geli tapi berfungsi!

Cuma lain orang, lain warna kotoran pada telinga. Percaya atau tidak, warna kotoran itu juga mempunyai maksud tertentu.

 

 

Kotoran Kuning Cair

IKLAN

Inii adalah warna kotoran yang paling biasa terhasil dan ia menandakan korang sihat. Cuma sekiranya kelihatan ada sedikit warna hijau, ia membawa maksud ada iritasi ataupun nanah di bahagian dalam telingan.

 

Kotoran Hitam

Nampak seperti menggilakan, right? Tetapi kotoran telinga seperti ini sebenarnya tidak mendatangkan masalah, malah dianggap normal. Cuma sekiranya ia membuatkan telinga korang rasa gatal lebih daripada kebiasaan, korang harus berjumpa doktor. Ini kerana ia boleh menjadi petanda kepada pembiakan fungus.

Kotoran hitam juga mungkin bermaksud ia telah lama berada di dalam telinga dan tidak dibersihkan. Ini mungkin menandakan kotoran telah lama tersumbat dan menyebabkan gangguan pendengaran.

 

IKLAN

Kotoran Merah

Nampak seperti warna darah, ini bermakna telinga korang mempunyai kesan luka yang masih basah ataupun sudah kering. Situasi ini boleh membahayakan telinga kerana ia melibatkan gegendang.

Sekiranya dibiarkan melarat, ia boleh bertukar menjadi jangkitan dan mengganggu pendengaran.

 

Kotoran Coklat

Ia lebih gelap sedikit berbanding warna kuning. Tahu tak, kotoran coklat seperti ini bermaksud tubuh badan korang sedang dalam keadaan stres.

IKLAN

Cuba luangkan masa sebentar untuk berehat dan usah terlalu memikirkan masalah seperti hari-hari biasa.

 

Warna Putih

Walaupun jarang berlaku, tapi kotoran putih pada telinga ini wujud. Ia menandakan bahawa badan korang sedang kekurangan nutrisi tertentu seperti zat besi dan zink. Apa yang boleh korang lakukan adalah meningkatkan pengambilan vitamin, kekacang dan oatmeal.

*

Dah check belum warna kotoran telinga masing-masing? Hehe..

Harus diingat, warna tersebut juga bergantung kepada berapa lama korang tidak membersihkan kawasan telinga. Semakin gelap, semakin lamalah maksudnya.