Foto Via Pexels

Memetik healthychildren.org, biasanya anak gadis akan mula fasa perubahan fizikal ketika berusia antara 8 ke 13 tahun. Antara simptom terawal baligh ialah pertumbuhan payudara berupa bonjolan kecil di bawah puting payudara.

Secara majoriti, anak gadis akan alami perkembangan payudara sebagai tanda pertama baligh manakala sebahagian kecil akan mula tumbuh bulu pada bahagian ketiak, kaki dan alat sulit dahulu sebelum payudara berkembang.

Namun, sedar atau tidak, payudara kita sebenarnya tidak sama ukurannya. Sebelah kiri di katakan lebih besar berbanding sebelah kanan. Jika wanita merasakan payudara mereka sama saiznya, pendapat ini dilihat dari sudut sains dan bagaimana penjelasan mengenainya dilakukan.

Menurut Pengarah Minimally Invasive Gynecology di Universiti Of Illinois, Dr Jessica A Shepard sebenarnya terdapat beberapa perbahasan mengenai ukuran payudara yang berbeza antara kiri dan kanan.

“Salah satu teorinya adalah berkaitan dengan faktor hormon. Ukuran payudara akan mula terbentuk ketika seorang gadis mencapai akil balighnya iaitu didatangi haid. Dalam proses ini, payudara akan mula tumbuh dan lebih ketara penonjolannya berbanding tingkat estrogen dibandingkan dengan lain,”katanya.

IKLAN
Normal Ke Payudara Kiri Lebih Besar Dari Kanan? Ini Yang Korang Kena ‘Alert’
Besar atau kecil bukan masalah kerana paling penting anda sihat

Dalam satu kajian di Turki juga menunjukkan tubuh sebelah kiri umumnya lebih tinggi rasa sensitiviti dan imunitinya. Hal ini kemudiannya akan mempengaruhi hormon terutama hormon estrogen yang memainkan peranan penting untuk pertumbuhan payudara.

“Selain itu, teori lain menyebut bahawa payudara sebelah kiri lebih besar dari belah kanan kerana di sebelah kiri terletak dekat jantung yang mempunyai banyak pembuluh darah, urat nadi dan lapisan lemak yang melindungi jantung.

IKLAN

Normal Ke Payudara Kiri Lebih Besar Dari Kanan? Ini Yang Korang Kena ‘Alert’
Sementara itu seorang pakar bedah plastik dari Kota Grand Rapids, Michigan, Bradley Bengtson, juga mengakui payudara tidak simetri.

“Kata Profesor yang pernah mengajar saya, payudara bukan kembar, keduanya bagaikan bersaudara. Inilah yang selalu saya maklumkan kepada pesakit,”katanya lagi.

IKLAN

Dalam pada itu, jika payudara anda besar sebelah atau ketara perubahannya jangan risau ya kerana ia bukan petanda anda berpenyakit dan  biasanya ia tidak begitu ketara dan bukanlah perkara yang perlu dirisaukan.

 

 

Show comments
IKLAN