Jika sebelum ini Thailand menjelaskan bahawa negaranya tidak akan membuka pintu sempadan bagi pelancong antarabangsa sehingga tahun 2021.
Namun begitu, khabarnya Thailand kini telah bersiap sedia menerima kunjungan pelancong asing selepas sekian lama menghentikan operasi penerbangan akibat wabak COVID-19.

BACA: Tiada Harapan Nak Melancong, Thailand Tidak Akan Buka Pintu Sempadan Sehingga 2021

Pihak berkuasa telah melakukan pemeriksaan di lapangan terbang antarabangsa Phuket bagi melihat sistem dan kemudahan baharu yang akan diguna pakai untuk menyambut 150 pelancong pertama dari Guangzhou pada 8 Oktober.

Thailand Bakal Terima Pelancong Luar Bermula 8 Oktober Ini
Lapangan Terbang Suvarnabhumi

Sekurang-kurangnya tiga kumpulan pelancong asing akan tiba pada bulan Oktober iaitu dua dari China dan satu dari Scandinavia. Namun begitu, pelawat akan dikuarantin selama 14 hari dan pergerakan adalah terhad, tidak seperti sebelum ini.

IKLAN

Sebelum ini, terdapat spekulasi bahawa pembukaan semula sempadan kepada pelancong mungkin ditunda, tetapi Narong menjelaskan bahawa pihaknya sudah bersedia. Walau bagaimanapun, rancangan ini masih memerlukan kelulusan akhir daripada kabinet.

Thailand Bakal Terima Pelancong Luar Bermula 8 Oktober Ini

IKLAN

Hm, nampaknya ada beberapa negara yang sudah membuka sempadan bagi menerima pelancong luar. Namun kami percaya rakyat Malaysia masih lagi mahu pintu sempadan ditutup sehingga kes COVID-19 benar-benar pulih.

IKLAN

Apa-apa pun, teruskan mematuhi SOP kerana negara kita masih belum menang menentang wabak pandemik ini. Sekiranya baru pulang dari kawasan merah COVID-19, jalankan tanggungjawab korang untuk menjalani kuarantin selama 14 hari.

Jangan pentingkan diri sendiri yang akhirnya akan mengakibatkan kemudaratan pada orang lain.

Sumber: Astro Awani

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI