Pejam celik, kehadiran Sukan Komanwell yang dilangsungkan setiap empat tahun sekali semakin dapat dirasakan oleh peminat dunia sukan. Hanya tingga kira-kira enam bulan saja tinggal sebelum Sukan Komanwell 2022 bakal membuka tirai di Birmingham UK dari 28 Julai hingga 8 Ogos nanti.

Sebagai tradisi wajib, acara The Queen’s Baton Relay atau acara Larian Baton Obor Sukan Komanwel sedang rancak dilangsungkan di beberapa lokasi seluruh negara sejak ia tiba pada 20 Januari 2022. Setelah singgah sebentar di Perak dan Taylor’s University, kini Kuala Lumpur menjadi destinasi semasa keberadaan obor ikonik tersebut.

Obor Sukan Komanwel 2022 Kini Di KLCC! Saksikan Depan Mata Di Booth Longines
Welson Sim bersama-sama Alvin Chong sewaktu hari larian obor Sukan Komanwel di sekitar KLCC.

Bertempat di Menara Berkembar Petronas (KLCC), acara yang dipersembahkan oleh jenama jam tangan premium, Longines selaku rakan penjaga masa rasmi Sukan Komanwel 2022 Birmingham itu disambut oleh duta Longines Malaysia, Alvin Chong bersama-sama perenang kebangsaan Welson Sim.

Turut hadir adalah rakan atlet lain seperti Jeremiah Loo (gimnastik) dan Wendy Ng (terjun).

Obor Sukan Komanwel 2022 Kini Di KLCC! Saksikan Depan Mata Di Booth Longines

Obor Sukan Komanwel 2022 Kini Di KLCC! Saksikan Depan Mata Di Booth Longines

IKLAN

Pada kesempatan ini, Welson Sim diberikan penghormatan untuk turut serta dalam acara larian obor ini. Menariknya, obor tersebut turut membawa mesej istimewa daripada Ratu Elizabeth II buat para atlet demi memberikan mereka dorongan serta semangat sewaktu musim persediaan sekarang.

Obor Sukan Komanwel 2022 Kini Di KLCC! Saksikan Depan Mata Di Booth Longines
(Dari kiri) : Alvin Chong, Welson Sim, Wendy Ng & Jeremiah Loo.

“Saya amat-amat teruja di atas peluang ini. Sepanjang tempoh 15 tahun karier saya sebagai seorang atlet, ini merupakan peluang pertama saya terlibat dalam acara sebegini. Saya pun tidak sangka bakal terpilih kerana Malaysia mempunyai ramai lagi atlet hebat.

“Apapun, saya berterima kasih untuk pengalaman ini dan berharap ia merupakan petanda untuk kejayaan saya sepanjang tahun 2022,” kata Welson Sim.

Tambah menarik apabila Longines turut menjadikan Kuala Lumpur sebagai destinasi pilihannya bagi melancarkan koleksi jam tangan eksklusif ‘HydroConquest XXII Commonwealth Games’. Hanya sebanyak 2022 utas jam tangan saja yang ditawarkan untuk direbut oleh para pembeli serta pengumpul di seluruh dunia.

IKLAN

Obor Sukan Komanwel 2022 Kini Di KLCC! Saksikan Depan Mata Di Booth LonginesObor Sukan Komanwel 2022 Kini Di KLCC! Saksikan Depan Mata Di Booth Longines

Setiap utas tersebut turut dilengkapi dengan ukiran nombor siri jam tangan bagi menggambarkan pemiliknya memiliki jam tangan keberapa daripada 2022 utas.

REMAJA ingin mengajak korang untuk tidak melepaskan peluang untuk mengunjungi ruang pameran HydroConquest XXII Commonwealth Games yang kini dibuka kepada orang ramai di Suria KLCC. Ia akan berakhir esok pada 28 Januari 2022 ya dan seterusnya akan menjelajah ke Brunei Darussalam pula.

IKLAN

Obor Sukan Komanwel 2022 Kini Di KLCC! Saksikan Depan Mata Di Booth Longines

Oleh itu, jika korang ingin menyaksikan obor istimewa itu sebelum ia dibawa ke berpuluh-puluh negara lain, inilah waktunya!

Untuk pengetahuan, acara Queen’s Baton Relay ini melibatkan penyertaan 72 negara dan Malaysia merupakan destinasi persinggahan yang ke-29 sebelum ia tiba di acara pembukaan Sukan Komanwel 2022 Birmingham pada 28 Julai kelak.

BACA LAGI : 15 Atlet Lelaki Berwajah Kacak Jadi Perhatian Di Olimpik Tokyo 2020 – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI