Selepas pengumuman oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam berkenaan kebenaran untuk jemaah menunaikan solat Jumaat di masjid dan surau bermula hari ini mengikut ketetapan kerajaan negeri masing-masing, beberapa buah negeri dilihat mulai memberi respon dan menjemput jemaah lelaki bagi sama-sama kembali mengimarahkan rumah ibadah.

Beberapa negeri pada hari ini mula memberi kebenaran kepada jemaah lelaki untuk menghadiri solat Jumaat secara berjemaah di surau dan masjid. Begitupun, ia akan dilakukan ssecara berkala di mana ada had jumlah jemaah tidak termasuk imam, bilal dan noja yang bertugas.

Seperkara lagi, para jemaah juga hanya dibenarkan untuk menyertai solat Jumaat sekiranya mereka telah lengkap menerima dua dos suntikan vaksin Covid-19. Bagi yang Ini termasuklah dalam kalangan ahli jawatankuasa pengurusan kariah suran dan masjid tersebut.

Bagi yang telah menerima dos kedua suntikan vaksin jenis Pfizer, AstraZeneca dan Sinovac, mereka perlu melepasi hari ke-14 selepas suntikan untuk memperolehi kebenaran itu. Manakala penerima vaksin jenis Johnson&Johnson dan CanSino yang hanya memerlukan satu dos suntikan, mereka perlu melepasi hari ke-28 selepas suntikan.

 

JOHOR

Masjid & Surau Kembali Terima Jemaah Solat Jumaat Hari IniJawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam Johor dan Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ) semalam memaklumkan negeri itu telah menambah had jemaah untuk solat Jumaat kepada 50 orang berbanding 20 sebelum ini untuk masjid. Had jemaah di surau kariah pula kekal tidak melebihi 20 jemaah.

Kenyataan tersebut juga berkata, sekiranya masjid dan surau tersebut mempunyai kekosongan kapasiti, maka mereka yang telah menerima satu dos suntikan vaksin akan dibenarkan menyertainya.

 

NEGERI SEMBILAN

Masjid & Surau Kembali Terima Jemaah Solat Jumaat Hari Ini

IKLAN

Hanya masjid dan surau terpilih saja yang bersedia menerima jemaah solat Jumaat pada hari ini. 50 orang jemaah yang sudah lengkap mendapatkan dos suntukan vaksin DAN telah melalui tempoh 14 hari saja yang dibenarkan memasuki perkarangan masjid dan surau.

Pihak masjid dan surau di Negeri Sembilan juga diarahkan oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembila untuk melantik pegawai keselamatan atau sukarelawan bagi membantu laluan keluar masuk jemaah, menyediakan pengimbas suhi, kod pengimbas MySejahtera dan cecair ‘sanitizer’.

 

SABAH

Masjid & Surau Kembali Terima Jemaah Solat Jumaat Hari Ini

Kerajaan negeri memberi kebenaran sementara kepada masjid dan surau terpilih untuk melaksanakan solat Jumaat secara berjemaah sekiranya mereka telah mengemukakan permohonan kepada Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS).

 

IKLAN

PERAK

Masjid & Surau Kembali Terima Jemaah Solat Jumaat Hari Ini

Mulai Julai lalu, Sultan Perak berkenan untuk membenarkan semua masjid dan surau di negeri ini menerima jemaah mengikut keluasan dewan solat dan mematuhi SOP yang ditetapkan. Peringatan tersebut dimuat naik semula semalam oleh Jabatan Agama Islam Perak dan berkata, jemaah masih dibenarkan solat Jumaat walaupun mereka masih belum menerima dos suntikan vaksin kedua.

 

TERENGGANU

Masjid & Surau Kembali Terima Jemaah Solat Jumaat Hari Ini

Negeri Pantai Timur ini juga telah memberikan kebenaran untuk solat berjemaah tanpa had bilangan mengikut keluasan masjid dan surau seja Julai lalu. Menurut Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu, individu yang belum menerima dos suntikan vaksin yang lengkap juga dibenarkan menyertai jemaah dengan syarat mematuhi SOP ketat.

IKLAN

 

KEDAH

Masjid & Surau Kembali Terima Jemaah Solat Jumaat Hari Ini

Oleh kerana belum menerima sebarang ketetapan baharu selepas pengumuman Perdana Menteri, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kedah masih akan meneruskan prosedur membenarkan solat Jumaat di masjid dan surau dengan jumlah jemaah tidak melebih 100 orang dengan syarat jemaah telah menerima suntikan vaksin. Kebenaran ini bagaimanapun hanya membabitkan zon hijau, kuning dan jingga di negeri Jelapan Padi itu. Di zon merah, jumlah jemaah masih kekal tidak melebihi 50 orang.

 

SELANGOR

Masjid & Surau Kembali Terima Jemaah Solat Jumaat Hari Ini

Setakat hari ini, masih belum ada notis berkenaan prosedur kebenaran solat Jumaat secara berjemaah yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS). Bagaimanapun, pihak JAIS ada meminta agar orang ramai bersabar, kekal mematuhi arahan dan terus mendapatan dos suntikan vasin yang lengkap.

Oleh itu, penduduk di Selangor masih kekal dengan hanya enam orang jemaah saja yang dibenarkan bagi solat Jumaat di seluruh negeri.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI