Memang ramai dalam kalangan kita yang menggemari kek keju atau cheesecake. Antara variasi cheesecake yang menjadi kegilaan ramai buat masa sekarang Lotus Biscoff Cheesecake.

Rasa yang unik adalah penyebab kenapa kek cheese ini menjadi bualan ramai. Jadi, apa kata kita try air tangan sendiri perkongsian resepi dari saudari jiha jihah. Memang best tak perlu bakar pun. Sedap sangattt!

Ini caranya:

IKLAN

BAHAN2
400g cream cheese
1 sudu kecil essence vanilla
125ml whipping cream
2 sudu besar gula icing
90g butter
200g lotus biscoff spread
15keping lotus biscoff biscuit

CARA2
– Base Cake
1. Hancurkan lotus biscoff biscuit sampai jadi crumble.
2. Cairkan butter atas dapur, masukkn lotus biscuit yg dah dihancurkan.
3. Gaul rata dan masukkan dalam loyang dan tekan2 utk jadikan base.

IKLAN

– Bahagian tengah2 (cheese)
4. Mix cream cheese + essence vanilla + 2sudu besar lotus biscoff spread sampai sebati.
5. Bekas lain, mix whipping cream + 2sudu besar gula icing sampai kembang.
6. Campurkan adunan cream cheese dan whipping cream tadi.
7. Tuang adunan tu atas base.

IKLAN

-Topping
8. Untuk topping, cairkan lebihan lotus biscoff spread tadi tu atas dapur. Dan tuang atas kek.
9. Sejukkan kek dan siappp untuk dimakan esok

Senanggggggg kan?
Jiha buat dalam bekas kecik2, 1 adunan ni dapat 6 bekas.

kredit: jiha jihah