Menuntut ilmu adalah tuntutan dalam Islam dan para pelajar adalah fisabilillah menuntut agama ini yang membawa maksud golongan yang berjuang di jalan Allah. Selain agama Islam, pasti semua agama juga menuntu penganutnya untuk memperolehi pengetahuan yang luas.

Namun, pendidikan formal di institusi pengajian tinggi memerlukan sokongan kewangan yang teguh kerana menelan perbelanjaan yang tinggi dari segi yuran, elauan sara hidup dan lain-lain lagi. Tapi korang sedar tak, sebanarnya terdapat banyak cara untuk mendapatkan segulung diploma, ijazah mahupun serjana dan PHD secara percuma dengan cara mendapatkan biasiswa.

Lebih 40 Biasiswa Penuh Untuk Direbut, Kerajaan Hungary Tawarkan Pelajar Malaysia
Sumber Gambar : Ekrulila from Pexels

Terbaru, Kerajaan Hungary menawarkan biasiswa penuh kepada rakyat Malaysia bagi melanjutkan pengajian di negara tersebut melalui program Biasiswa Stipendium Hungaricum.

IKLAN

Biasiswa penuh ini merangkumi pengajian peringkat siswa, siswazah dan lepasan ijazah itu, akan dibiayai dari segi yuran pebelajaran, elaun bulanan, penginapan serta insurans perubatan.

IKLAN

Duta Hungary ke Malaysia Dr Petra Ponevacs-Pana berkata biasiswa itu, yang ditawarkan kepada rakyat Malaysia susulan Memorandum Persefahaman (MoU) yang dimeterai antara kedua-dua kerajaan, adalah antara hasil positif hubungan dua hala selama 50 tahun antara Hungary dan Malaysia. Setakat ini, lebih 60 negara menjadi rakan program ini melalui kerjasama pendidikan dua hala.

IKLAN

Bestnya dapat belajar dinegara orang secara percuma.

Sumber : Bernama 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI