Merokok merupakan salah satu punca seseorang individu itu mendapat penyakit berbahaya dan ia secara tidak langsung memberikan kesan buruk kepada perokok.

Apa yang lebih membimbangkan, ada yang mula menghisap rokok sewaktu di bangku sekolah lagi. Hal ini menunjukkan satu gaya hidup yang tidak sihat telah berlaku dalam masyarakat kita.

Dek kerana kesan-kesan buruk yang boleh didapati daripada merokok, New Zealand telah mengumumkan rancangan untuk mengharamkan rokok secara berkesan dengan menaikkan had umur pembeli produk berasaskan tembakau, sekali gus melarang remaja membeli rokok secara sah.

New Zealand Rancang Larangan Pembelian Rokok Sepanjang Hayat Bagi Generasi Muda
Foto: Kosmo

Kerajaan New Zealand bercadang untuk mengenakan larangan ke atas genarasi muda daripada membeli rokok sepanjang hayat mereka, dan ia sebahagian daripada langkah paling tegas memerangi industri tembakau.

IKLAN

Apabila undang-undang itu berkuat kuasa, bermula daripada individu yang masuk usia 14 tahun pada tahun 2027 adalah tidak lagi dibenarkan membeli rokok di negara itu. Pada masa yang sama, paras nikotin di semua rokok yang dijual akan dikurangkan.

Langkah ini diambil kerana mengikut statistik 1 dalam 4 kes kanser di New Zealand adalah berkait rapat dengan penggunaan produk tembakau dan ia juga penyumbang tertinggi kepada kematian yang boleh dielakkan.

IKLAN
New Zealand Rancang Larangan Pembelian Rokok Sepanjang Hayat Bagi Generasi Muda
Foto: Berita Harian

Inisiatif ini juga sebagai mengekalkan peranan New Zealand sebagai pelopor global menyekat tembakau iaitu tindakan sama melarang penajaan produk tembakau dalam acara sukan tahun 1990 dan di bar pada 2004.

Syabas kerajaan New Zealand! Setidaknya ada tindakan keras yang dilakukan untuk menyekat penggunaan rokok yang berleluasa di negara itu. Ia secara tidak langsung dapat mengurangkan punca masalah penyakit kronik.

IKLAN

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI