Foto Hiasan : Pexels (Markus Winkler)

 

Masyarakat umum sedia maklum dengan kesan asap rokok terhadap kesihatan diri sendiri dan orang di sekeliling. Sejak di bangku sekolah lagi, golongan kanak-kanak di Malaysia telahpun didedahkan dengan sebab utama mengapa mereka perlu mengelakkan diri daripada terjerumus dengan budaya merokok.

Bagi segelintir golongan remaja yang telahpun bergelar perokok, mereka sememangnya telah memasang niat untuk menghentikan tabiat merokok kerana mereka sedar akan kesan jangka masa panjangnya terhadap kesihatan mereka. Namun, ia tidaklah semudah yang disangka memandangkan kandungan nikotin yang ada dalam rokok akan mengakibatkan seseorang ketagih terhadapnya.

Justeru, demi beralih kepada gaya hidup yang lebih sihat, semakin ramai remaja mempertimbangkan alternatif bebas asap rokok (smoke-free alternatives).

Benarkah Produk E-Rokok Sama Buruknya Dengan Rokok ‘Ori’?
Foto Hiasan : Pexels (Marsel Hasanllari) & Pexels (Thorn Yang)

Di antara produk bebas asap rokok yang popular di pasaran kini termasuklah rokok elektronik (vape), produk tembakau yang dipanaskan (Heated Tabacco Product) pada suhu tidak melebihi 350 darjah Celsius, sistem penghantaran nikotin elektronik dan juga nicotine pouch.

Punca mengapa ia disebut sebagai alternatif yang lebih selamat adalah kerana produk-produk ini menyampaikan kesan nikotin tanpa melibatkan pembakaran tembakau yang menghasilkan asap. Sebaliknya, kandungan wap yang dihasilkan terdiri daripada air, gliscerin dan nikotin.

IKLAN

Rokok elektronik sebagai contoh memanaskan cecair penyelesaian yang mengandungi nikotin (jus vape) dan rasa yang menghasilkan aerosol pula dikenali sebagai ‘vapor’.

Lalu, bukan sahaja perokok dapat mengelakkan diri daripada kandungan toksin dan karsinogen yang terhasil apabila tembakau terbakar. Malah, orang di sekeliling juga terselamat daripada kesan asap dan abu rokok yang berterbangan.

Ia sekaligus menyekat pengambilan kandungan merbahaya namun masih memberikan rasa serta pengalaman memuaskan kepada perokok tegar.

IKLAN

*

Tidak dinafikan, kebanyakan kajian menunjukkan produk bebas asap rokok ini tidaklah bebas sepenuhnya daripada risiko.

Benarkah Produk E-Rokok Sama Buruknya Dengan Rokok ‘Ori’?
Foto Hiasan : Pexels (Oka Bemby)

Menurut The Royal College of Physicians, rokok elektronik sebagai contoh hanyalah 95 peratus lebih kurang memberi risiko berbanding tembakau; dan tentunya, pilihan terbaik adalah untuk berhenti merokok secara total.

IKLAN

Namun di atas kertas, produk bebas asap rokok jelas lebih selamat berbanding rokok biasa atau ‘rokok ori’ buat golongan perokok yang sedang berusaha untuk meninggalkan budaya merokok ini.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI