Bergelar sebagai seorang pelajar yang bakal menamatkan pengajian adalah satu pengalaman yang cukup mengujakan. Mereka kini hampir selangkah menuju ke alam kerjaya sekali gus ke dunia dewasa.

Selepas segala pengorbanan dan kerja keras dicurahkan masanya untuk melangkah ke dunia tersebut pastinya memberikan satu debaran serta cabaran kepada setiap pelajar.

Melihatkan kepentingan persediaan kepada pelajar Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah mengadakan Taklimat Persediaan Ke Industri dan Kerjaya. Program yang dianjurkan untuk memberikan pendedahan berguna kepada para pelajar ini berlangsung di Bilik Seminar IKBN Kuala Langat.

Istimewanya, program ini disampaikan oleh Ketua Foto dan Video Nu Ideaktiv Sdn. Bhd. (yang dahulunya dikenali sebagai Karangkraf Digital 360), Sharinizam Othman. Untuk pengetahuan kamu, majalah REMAJA juga merupakan antara ‘keluarga’ yang bernaung di bawah Nu Ideaktiv. Turut mengiringinya ialah salah seorang jurufoto dan video Nu Ideaktiv, Jazlan Nangar.

IKLAN

Ketua Foto & Video Nu Ideaktiv Kongsi Ilmu & Pengalaman Bersama Pelajar IKBN Kuala Langat

ARTIKEL BERKAITAN: Tahniah Politeknik Malaysia Raih 9 Pingat Emas Di 23rd FIRA RoboWorld Cup 2018

IKLAN

Seramai 128 orang pelajar daripada jurusan Fotografi, Penerbitan Video dan Teknologi Multimedia Pengarangan telah menghadiri taklimat ini. Sepajang program taklimat ini, Shahrinizam yang mempunyai pengalaman selama 11 tahun di dalam bidang fotografi dan video berkongsi pelbagai tip berguna kepada pelajar-pelajar IKBN untuk mempersiapkan diri mereka sebelum bekerjaya. Selain itu dia turut sedikit sebanyak berkongsi artwork yang pernah dihasilkannya bersama Nu Ideaktiv sepanjang 11 tahun tersebut.

IKLAN

Dia juga berkongsi pengalamannya kepada mereka tentang cabaran, skil komunikasi, cara kerja dalam bidang ini dan juga apakah yang mereka boleh jangkakan bila mula memiliki kerjaya masing-masing.

Ketua Foto & Video Nu Ideaktiv Kongsi Ilmu & Pengalaman Bersama Pelajar IKBN Kuala Langat
Sharinizam menyampaikan cenderamata istimewa termasuklah majalah REMAJA kepada Ketua Pengarah IKBN Kuala Langat, Hj. Mgt Hussain Mgt Jaaffar.

Sharinizam yang memenuhi jemputan khas daripada IKBN Kuala Langat menerusi Pegawai Latihan Vokasional, Fahernizam Hj. Russali meluangkan masa selama kira-kira lima jam bersama pelajar-pelajar IKBN Kuala Langat. Program istimewa ini juga turut dihadiri oleh Ketua Pengarah IKBN Kuala Langat, Hj. Mgt Hussain Mgt Jaaffar dan Timbalan Pengarah Pengurusan Latihan, Khairul Azhar Bin Abdul Sulaiman.

Semoga pelajar-pelajar IKBN Kuala Langat dapat memanfaatkan segala perkongsian berguna daripada Ketua Foto dan Video kami, Sharinizam Othman. All the best semua!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI