Sejak semalam, Zionis Israel  begitu ghairah membedil Palestin. Media Israel melaporkan sebanyak 70 bedilan roket telah dilancarkan ke bumi Gaza dalam  tempoh beberapa minit. Bedilan ini disasarkan ke ibu pejabat Hamas, kawasan awam dan tanah pertanian. Dalam serangan semalam  seramai 7 penduduk Palestin tercedera dalam serangan maha dasyhat ini.

Doalah, berdoalah dalam setiap kali sujud kita dan angkatlah tangan agar penduduk Palestin sentiasa dalam lindungan Allah SWT. Kita mungkin tidak mampu mengangkat senjata tapi kita mampu mengangkat tangan memohon kepada Allah taala agar penderitaan penduduk Palestin dapat dikurangkan.

Serangan dilakukan oleh zionis Israel ke atas tanah Palestin mengakibatkan kemusnahan besar
Tentera Zionis Isreal bersedia memasuki Palestin. Ya Allah, kau hancurkanlah Isreal yang kejam ini. Selamatkan penduduk Palestin
Beginilah suasana setiap kali rakyat Palestin terkorban dibedil zionis Israel

Di sebalik puluhan bedilan roket, konflik yang berlaku sejak puluhan tahun, ternyata seksaan Israel ke atas rakyat Palestin tidak pernah surut termasuklah pernah menggunakan  BOM FOSTOR PUTIH ke wilayah Palestin.

Inilah bom kimia fostor putih. Ia ditembak dari jarak 250-500 meter dari tanah. Bila bersatu dengan udara, ia akan mengembang. Mana2 yang terkena akan mati. Kalau tubuh terkena sedikit, kulit akan terbakar termasuk daging akan hangus.Biasanya akan cacat seumur hidup

Apa yang kita perlu faham tentang bom fostor putih ini?

Dari jauh, saat bom ini meletup, ia umpama bunga kembang mekar. Suasananya seakan sama seperti pertunjukan bunga api yang selalu kita lihat semasa sambutan  tahun baru.

IKLAN

Tapi kesan bom fostor putih ini terlalu dasyhat. Ini kerana saat bom itu meletup dan mana-mana manusia yang berada di sekitarnya, saat tubuh kita terkena percikannya,kalau tidak mati akan cacat kekal selama-lamanya. Ia bukan saja membakar kulit  tetapi juga daging turut hangus. Inilah sebab kenapa bom fostor putih ini dilarang digunakan dalam peperangan.

Bom Fostor putih ini diharamkan oleh Hak Asasi Manusia kerana mampu membunuh ramai manusia. Bom ini sudah digunakan sejak perang pertama dan kedua lagi

Bagaimana bom postor putih ini dicipta?

Bom ini digunakan secara meluas semasa Perang Dunia pertama dan kedua. Ia adalah sejenis bom kimia yang jika terkena mampu membawa maut. Jika terkena serpihannya, akan cacat seumur hidup kerana kulit akan terbakar, selain daging di bawah kulit daging akan hangus. “Hujan api kembang” yang dilepaskan ini nampak indah tetapi begitu merbahaya.

IKLAN

Sesetengah menyebutnya Willie Pete atau White Phosphorus (fostor putih). Ia cukup mudah dikenali kerana akan kembang putih saat dilancarkan ke udara. Sifatnya mudah menyala ketika bersentuhan dengan udara. Biar sudah diharamkan oleh Hak Asasi Manusia tetapi Israel begitu berani menggunakannya. Ini bukan kali pertama Isreal menggunakan bom pospor putih ini tetapi sejak 2009 lagi terhadap Palestin.

Ia disebut Willie Pete kerana zat kimianya sangat mudah terbakar. Fostor biasanya terkandung dengan kombinasi mineral dan bahan ini banyak ditemui di Russia, Moraco termasuk Amerika Syarikat.

Zionis Israel pernah menggunakan bom fostor putih menyerang ruang udara Palestin.

Aman Palestin melaporkan, laluan ke Gaza  telah ditutup oleh tentera Israel sebagai langkah untuk mereka bersedia melancarkan serangan dalam skala yang besar. Serangan disasarkan ke kawasan ibu pejabat, kawasan awam dan tanah pertanian yang dimiliki oleh rakyat Gaza.

IKLAN

Ya Allah, lindungilah seluruh rakyat Palestin.

Bagi korang yang nak menderma untuk rakyat Palestin, boleh berbuat demikian di akaun ini yang dikendalikan oleh Aman Palestin Berhad.

Salurkan sumbangan anda ke akaun Aman Palestin Berhad:
Bank Islam: 12029010047880
Maybank: 562263010787
CIMB: 8600460353

Menyumbang untuk lebih mudah, sila klik link berikut: https://www.billplz.com/jommenyumbang