Kes pelajar berusia 14 tahun yang mengambil keputusan menggantung dirinya selepas tertekan dituduh mencuri telefon bimbit iPhone 6 milik gurunya mendapat perhatian ramai pihak.

Buktinya, dalam ruangan catatan fbnya, Aziz Yatim yang juga terlibat dalam dunia perguruan menulis sesuatu yang boleh difikirkan bersama.

Menurutnya, pelajar bermasalah di sekolah, itu bukanlah ujian paling besar. Allah sedang memerhati dan menguji hambanya. Semoga perkongsian darinya memberikan manfaat buat semua pihak.

Baca catatan beliau di laman fbnya.

Membaca respon-respon anak didik saya dalam posting saya semalam membuatkan saya sedih. Dalam kelas selalu saya pesan pada mereka untuk jaga dan bela pelajar yang teraniaya, pelajar nakal, pelajar yang kurang bernasib baik seperti miskin, keluarga bercerai, ibubapa yang tiada upaya dan berbagai lagi.

Saya pasti ramai antara pelajar saya yang `pegang’ apa yang saya pesan hingga membawa masalah kepada mereka. Maafkan saya. Kalian melakukan perkara itu dan kalian dapat cemuhan dari guru.

Tapi ingatlah Allah sedang memerhati. Jadilah orang dalam golongan yang sedikit kerana itulah golongan yang Allah sayang. Jika nak kerja mudah dan diterima ramai, jika cikgu memaki pelajar maka makilah mereka sama dan anda akan diterima oleh golongan guru seperti itu.

IKLAN

Jika pelajar dibuang maka tepuk tangan dan katakan kepada mereka memang padan muka awak dibuang.. guru seperti ini memang ada dan mereka kadang kala memberi masalah kepada profession perguruan keseluruhannya.

“Pelajar Bermasalah Di Sekolah, Itu Bukanlah Ujian Paling Besar”,  Guru Kaunseling Beri Ingatan..
Masalah itu ujian bagi semua yang melaluinya..Aziz Yatim

 

“Pelajar Bermasalah Di Sekolah, Itu Bukanlah Ujian Paling Besar”,  Guru Kaunseling Beri Ingatan..
Pelajar sentiasa hadir dengan pelbagai cerita dan katrektor – pix hiasan

Seperti kes iphone6 itu, mungkin kaunselornya ingin membuat intervensi untuk menyelamatkan guru yang melakukan interogasi itu tetapi mungkin pengalaman yang lampau akan dipandang sebagai `pengganggu’ dan akan dikatakan semua dan memberi muka kepada pelajar.

Akan dituduh membela pelajar yang mencuri iphone6nya dan lain-lain lagi. Sedangkan usaha itu mungkin akan menyelamatkan anak itu dan guru itu sendiri.

Saya telah melaluinya dahulu dan memang menjadi kecaman setengah daripada rakan guru kerana dikatakan memihak kepada pelajar. Pelajar dituduh dengan berbagai tuduhan dan dipaksa mengaku. Hanya air mata yang dapat menemani pelajar seperti ini dalam bilik kaunseling.

IKLAN

Kadang-kala memang di luar kemampuan untuk menegakkan keadilan. Nantilah saya akan tulis dalam posting akan datang. Kesan diviral masih menghantui. Apapun ujian yang Allah berikan kepada kita masih kecil.

Ujian Allah menjadikan manusia bermasalah di sekolah kita bukanlah masalah besar sangat.. masalah murid yang tidak bertudung, berpakaian ketat sendat tak percaya pada agama, tak tahu mengaji dan sebagainya tidak perlu kita salahkan orang lain.

Bila kita jumpa masalah itu tidak perlu menuding kepada kedua ibubapa mereka. Fahamlah bahawa Allah sedang menguji kita. Adakah kita menyisihkan pelajar itu atau kita menghampiri dengan kasih sayang Allah dalam membentuk pelajar itu semula.

Adakah salah Allah menduga kita dengan masalah pelajar? atau anda nakkan semua sekolah bebas masalah tanpa anda lakukan sesuatu? Kalau begitu hebatnya kita. Guru-guru nakkan kita apabila bercakap dan nasihat semua pelajar akan jadi baik..

IKLAN
“Pelajar Bermasalah Di Sekolah, Itu Bukanlah Ujian Paling Besar”,  Guru Kaunseling Beri Ingatan..
Zaman sekolah adalah zaman paling menyeronokkan – gambar hiasan

Allahu.. nabi dan rasul terdahulupun tak mampu berbuat demikian kan?? Ingat ketat-ketat.. kita akan ditanya apabila kita terjumpa masalah dan kita diamkan tanpa lakukan sesuatu. Tapi bila kita lakukan sesuatu seperti buat kursus kita akan diberikan dugaan lain oleh Allah.

Kita akan diherdik dicemuh mengatakan kursus dan program kita tidak berkesan hanya membuang duit sahaja. Kursus yang kita buat akan jadi topik hangat dalam mesyuarat guru kerana dikatakan gagal. Semua mata akan memandang kepada anda.

Rasa diri dihina sangat.. Anda pernah kena ke seperti yang saya tuliskan ini? Maka kita geng.. kalau tak tahan bersedialah untuk berhijrah.. siapkan kapal.. Ingat pesanan saya?

Saya bagi anda tempoh tertentu dan jika tidak kuat jangan perjudikan kesihatan anda. Atau anda dah bertekad untuk hidup dan mati dalam perjuangan ini? Anda bersedia untuk mati dalam memperjuangkan manusia dalam bidang ini? Sesungguhnya anda sedang berjihad ke jalan Allah. Wallahualam.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI