Keberanian seorang remaja berusia 15 tahun ini sememangnya luar biasa sehinggakan kisah keberaniannya dikatakan wajar diceritakan semula untuk memberi inspirasi serta pengajaran kepada generasi akan datang.

Remaja 15 Tahun Diangkat Jadi Wira Negara, Keberanian Beri Inspirasi

Remaja lelaki bernama Ali Landi menjadi sebutan ramai selepas berlakunya satu kejadian kebakaran di kawasan perkampungan Izeh, Khuzestan di Iraq; pada 9 September lalu.

IKLAN

Ali dengan beraninya telah cuba menyelamatkan dua orang jirannya yang terperangkap dalam bangunan pangsapuri kediaman mereka. Dua orang jirannya itu dilaporkan mengalami luka lecur tahap pertama. Manakala Ali pula mengalami luka lecur hampir 90% pada badannya dan terpaksa menanggung kesakitan semasa terlantar di katil hospital selama dua minggu.

Remaja 15 Tahun Diangkat Jadi Wira Negara, Keberanian Beri Inspirasi

IKLAN

Pada awalnya, Ali dirawat di hospital dalam wilayah Khuzestan. Keadaan dirinya semakin teruk lalu dia dipindahkan ke wilayah Isfahan untuk rawatan lanjut dalam unit rawatan rapi (ICU). Kisah keberanian Ali ini mendapat perhatian pihak berkuasa dan perbelanjaan perubatannya ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan.

Malangnya, Ali disahkan meninggal dunia akibat kecederaan parah tersebut.

IKLAN

Susulan kejadian ini, Presiden Iraq Ebrahim Raisi dalam satu kenyataan mengangkat Ali sebagai wira negara dan mengatakan kisah keberanian Ali ini harus diceritakan semula melalui medium seni dan sastera seperti dalam bentuk filem atau novel untuk memberi inspirasi serta pengajaran kepada generasi akan datang.

SUMBER 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI