Zion Clark namanya mungkin asing bagi rakyat Malaysia, namun beliau merupakan penceramah motivasi, pengarang buku, atlet dan juga merupakan content creator yang hebat.

ARTIKEL BERKAITAN : Dua Atlet Cantik Pelarian Olimpik 2020 ‘Buka Mata’ Dunia, Kisah Istimewa Beri Inspirasi

Seorang pemuda yang dilahirkan tanpa separuh badan, iaitu tanpa pinggang hingga ke kaki, ternyata mempunyai semangat dan impian yang luar biasa. Walaupun tidak mempunyai kaki, namun semangatnya untuk bergelar atlet tidak mematahkan semangatnya.

Kisah Inspirasi Zion Clark, Atlet Gusti Yang Dilahirkan Tanpa Kaki
Foto Via Forbes

Di tengah-tengah keterbatasannya, lelaki itu meletakkan impian untuk menjadi ahli gusti gaya bebas di Sukan Olimpik. Pemuda bernama Zion Clark, 24 tahun, dilahirkan dengan kelainan genetik yang jarang berlaku yang jarang berlaku di dunia ini.

Gangguan ini dikenali sebagai sindrom Caudal Regression yang menghalang perkembangan bahagian tulang belakang disebabkan ibu kandungnya menyalahgunakan dadah semasa mengandung.

Lelaki yang tinggal di Amerika Syarikat menolak kekurangannya dirinya dan membuktikan bahawa kekurangan bukanlah penghalang untuk mengejar matlamatnya. Walaupun begitu, ahli gusti kelahiran Ohio itu telah mengatasi segala rintangan dan pernah muncul dalam dokumentari Netflix yang menceritakan kisah hidupnya.

Sering Dibuli Ketika Kecil

IKLAN

Sejak kecil, Zion sering dibuli dan dibuli oleh kanak-kanak lain di rumah anak yatim itu kerana dia tidak mempunyai kaki. Memasuki usia 16 tahun, Zion diambil sebagai anak angkat dari rumah anak yatim oleh seorang ibu yang berdedikasi dan penyayang dalam menjaga dan membesarkannya.

Semasa dia membesar dalam jagaan ibu angkatnya, Kimberlii, dia sentiasa menyokong dan memberikan kasih sayang secukupnya. Berkat sokongan Kimberlii terhadap minatnya iaitu olahraga, Zion kini semakin menghampiri matlamatnya untuk menjadi ahli gusti pro gaya bebas paling berjaya di dunia.

Zion berkata, “Saya mula bergusti dalam darjah dua. Ketika saya kecil, beberapa perlawanan pertama, saya tidak tahu apa yang harus saya lakukan dan lawan saya begitu juga,” seperti dilaporkan oleh Daily Star sebelum ini.

Kisah Inspirasi Zion Clark, Atlet Gusti Yang Dilahirkan Tanpa Kaki

IKLAN

Zion juga mendedahkan bahawa beberapa rakan bintangnya sering takut untuk bergaduh dengannya, kerana dia mempunyai fizikal yang sebegitu.

Clark membuktikan dia mampu berjaya walaupun dilahirkan sebagai orang kurang upaya (OKU). Mempunyai senarai pencapaian yang boleh dibanggakan termasuk; Ahli Gusti All-American di Kent State, juara trek negeri dua kali, pemegang Rekod Dunia Guinness “lelaki terpantas menggunakan dua tangan untuk pecut 20m”. Di samping itu, Clark memegang gelaran untuk filem pendek paling lama ditayangkan di Netflix, yang memenangi dua kemenangan Sports Emmy.

Walaupun sudah mencapai pencapaian membanggakan diusia 24 tahun, Clark masih mempunyai misi dan rancangan besar untuk masa depan iaitu bersiap sedia untuk menjadi atlet Olimpik dan Paralimpik yang pertama di Sukan Olimpik yang sama di Paris 2024. Malah, Clark juga aktif menjalankan kerja-kerja amal, untuk membantu memperbaharui sistem penjagaan anak angkat, yang merupakan matlamat hidupnya.

Betul-betul memberi inspirasi kisah Zion Clark ini, ingat jangan pernah jadikan kekurangan diri sebagai penghalang untuk korang terus berjaya tau!

IKLAN

Dibawah ini video penuh yang korang boleh tonton :

Sumber : Forbes

BACA : Remaja 15 Tahun Diangkat Jadi Wira Negara, Keberanian Beri Inspirasi

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI