Mungkin sekali korang sudahpun berjaya menerima slot suntikan vaksin AstraZeneca

Seperti yang semua tahu, rakyat Malaysia di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang, Johor dan Sarawak semalam telah gigih ‘bertarung’ di laman web Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin (JKJAV) bagi menempah slot suntikan dos vaksin AstraZeneca masing-masing.

Biarpun begitu, proses yang memakan masa kira-kira sejam sebelum kesemua slot habis ditempah itu telah mendatangkan rasa tidak puas hati di kalangan rakyat. Ini berikutan gangguan teknikal yang menyebabkan laman web JKJAV tergendala disebabkan jumlah trafik pemohon yang terlalu ramai pada satu-satu masa.

Jika Gagal Tempah Slot Vaksin Semalam, Periksa Notifikasi MySejahtera Sekarang!

Warganet membawa isu tersebut ke media sosial untuk mengadu mengenai kelemahan laman web tersebut yang dipercayai kurang efisien selain sistem tempahan satu hari bagi kesemua 5 buah negeri yang diakui ramai tidak rasional.

ARTIKEL BERKAITAN : “Dari Awal Tak Lepas..” Pemohon Fasa Kedua Vaksin AstraZeneca Kecewa Dengan Sistem – REMAJA

IKLAN

Setelah menerima ribuan aduan rakyat, badan bertindak imunisasi COVID-19 (CITF) menerusi sebuah kenyataan malam tadi telah memohon maaf di atas gangguan teknikal yang berlaku dan segala kesulitan yang dihadapi oleh orang ramai ketika mencuba membuat tempahan slot suntikan itu.

Untuk makluman, kesemua 1,261,000 dos vaksin yang ditawarkan habis ditempah.

Namun begitu, tinjauan REMAJA kepada aplikasi MySejahtera pada pagi tadi mendapati notifikasi slot suntikan dos vaksin secara tiba-tiba muncul!

Jika Gagal Tempah Slot Vaksin Semalam, Periksa Notifikasi MySejahtera Sekarang!

IKLAN

Jika Gagal Tempah Slot Vaksin Semalam, Periksa Notifikasi MySejahtera Sekarang!

Perkara ini turut dialami oleh beberapa lagi warganet yang yang mendapat notifikasi lambat itu. Kata mereka, sangkaan awal bahawa mereka gagal untuk mendapatkan slot ternyata meleset apabila tarikh temujanji baru saja didapati pada hari ini.

IKLAN

Sementara itu, ada juga pemohon yang mendapati mereka telahpun dijadualkan menerima suntikan dos di lokasi berbeza berbanding yang dimohon oleh mereka.

Biarpun masih belum ada kenyataan rasmi daripada pihak JKJAV mahupun CITF berkenaan kelewatan sistem ataupun lokasi penerimaan vaksin tersebut, mungkin sekali ia berlaku akibat gangguan teknikal semalam ataupun terdapat kekosongan di hub berbeza yang perlu dipenuhi.

ARTIKEL BERKAITAN : Ahli Kimia Ini Jelas Kebaikan & Kesan Paracetamol, Kenapa Diambil Selepas Terima Vaksin – REMAJA

BACA LAGIUmur Bukan ‘Tiket’ Kebal Covid-19, Remaja Lelaki Tanpa Sejarah Penyakit Korban Terbaru – REMAJA