Mungkin ramai yang menganggap individu yang beragama Islam sukar menempa kejayaan di luar negara, terutamanya di negara yang didominasi oleh masyarakat bukan Islam.

Namun, sebenarnya tanggapan ini tidak benar kerana terdapat banyak pengiktirafan antarabangsa yang telah meraikan individu Muslim berpengaruh dengan mengambil kira imej positif yang ditonjolkan.

Dalam Sejarah, Saima Mohsin Wanita Muslim Pertama Jadi Peguam Besar Wilayah Amerika Syarikat

Baru-baru ini, seorang lagi wanita muslim diangkat martabatnya dan bakal melakar sejarah. Saima Mohsin seorang wanita muslim kelahiran Pakistan menjadi wanita muslim pertama yang menyandang jawatan sebagai peguam besar wilayah bagi negara Amerika Syarikat.

Walaupun Amerika Syarikat terkenal dengan ancaman Islamofobia yang bermaksud ‘takut, benci dan prejudis keatas agama Islam dan penganutnya’. Namun, ini tidak menjadi halangan buat wanita tersebut yang berusia 52 tahun itu.

IKLAN

Dalam Sejarah, Saima Mohsin Wanita Muslim Pertama Jadi Peguam Besar Wilayah Amerika Syarikat

Menurut laporan terbitan Geo News, Saima Mohsin bakal memulakan tugas beliau pada tarikh 2 Februari ini dengan menggantikan Matthew Schneider yang merupakan peguam semasa bagi daerah Detroit, Michigan.

Pengumuman tersebut telah dilakukan pada Khamis lalu bersama-sama dengan berita persaraan Matthew.

IKLAN

“Saya sangat komited untuk melengkapkan misi kami dalam penguatkuasaan undang-undang dan berlaku adil terhadap semua,” kata Saima sewaktu siaran akhbar.

 

IKLAN

Dalam Sejarah, Saima Mohsin Wanita Muslim Pertama Jadi Peguam Besar Wilayah Amerika Syarikat

Mengikut Perlembagaan Amerika Syarikat, peguam besar wilayah juga adalah ketua penguatkuasaan bagi undang-undang Persekutuan di kawasan mereka dan turut terbabit dalam proses litigasi yang membabitkan pemerintah negara itu.

Menurut sumber, Saima Mohsin telah memegang jawatan sebagai Pendakwa Raya Persekutuan selama lebih dari sedekad dan telah mula berkhidmat di Pejabat Peguam Amerika Syarikat sejak tahun 2002.

Tapi sebelum ini ada je wanita muslim yang berjaya dalam karier mereka di negara barat ini antaranya atlet lawan pedang AS Ibtihaj Muhammad, Halima Aden, model berhijab, G Willow Wilson yang merupakan seorang penulis komik, wartawan dan penulis yang pernah menghasilkan pelbagai novel grafik. Apapun kalau kita berusaha pasti Tuhan memudahkan kerja kita. InsyaAllah…

Sumber : Geo News