Nak Bagi Hadiah Tapi Tak Nak Keluar Modal Besar? Ini DIY Chocolate Bouquet Yang Boleh Korang Cuba

3802

Banyak sangat hari istimewa yang nak di rai, kalau semua nak kena beli hadiah memang boleh kering poket.

Mana taknya, harga flower atau chocolate bouquet pun dah boleh cecah hingga beratus ringgit.

Jadi, kalau nak lebih jimat apa kata DIY sendiri dengan cara mudah yang dikongsi oleh Siti Nurfariha di laman facebooknya.

Bahan-bahan yang diperlukan

1. Coklat

2.Lidi

3.Span kering (satu span panjang potong kepada dua bahagian)

4.Ribbon

5.Gunting

6..Tali

8.Sugar paper (hitam)

Step pertama

1. Gam kan coklat  pada lidi (boleh guna cellotape/hot glue untuk lebih kukuh)

2. Gam satu persatu sampai habis

3. Hasil coklat yang dah digam

4. Cucuk coklat yang sedia digam pada span (gubah ikut kreativiti/boleh rujuk macam contoh di atas)

Step kedua

Gunting sugar paper kepada dua bahagian

*Sediakan dua keping sugar paper

1. Guna sebagai alas

2. Guna untuk balut keliling

Step ketiga

1. Lipat separuh seperti dalam gambar

2. Terbalikkan kertas yang dilipat seperti dalam gambar

3. Lekatkan bahagian yang dilipat dengan satu bahagian kertas lagi menggunakan cellotape

Step keempat

Alaskan coklat tersebut dengan sugar paper dan balut coklat seperti dalam gambar. Lilitkan cellotape pada bahagian tersebut. Pastikan lilit pada tempat yang ada span.

Step kelima

Ambil satu keping kertas lagi dan potong kepada dua bahagian juga. Ambil satu bahagian dan letak kertas tersebut pada bahagian atas coklat seperti dalam gambar.

Step keenam

Ikat guna tali seperti ini.

Step ketujuh

Akhir sekali, letakkan ribbon yang telah siap dibuat. For beginner, korang boleh ikat guna reben biasa pun okay.

Inilah hasilnya.. Siap!

Nampak senang je kan? Apa lagi, jom try..