Sumber Foto: Instagram @shazabae_

Di mana-mana platform digital mahupun di kedai mamak, rata-rata masyarakat Malaysia sedang hangat berbual mengenai soal isteri kedua dan poligami apabila selebriti tempatan baru-baru ini dilihat terpalit dengan isu tersebut.

ARTIKEL BERKAITAN: “Moga Kedua-Dua Isteriku Tenang…” Pesanan Ringkas Syamsul Yusof Buat Puteri Sarah & Ira Kazar – REMAJA

BACA LAGI: “Minta Lepaskan Saya..” Puteri Sarah Nekad Tidak Rela Dimadu Syamsul Yusof – REMAJA

Apa yang menariknya, garis masa kisah-kisah rumah tangga selebriti ini seakan selari dengan garis masa drama Nikah Cerai Rujuk yang sedang ditayangkan di saluran Astro Ria (104). Merujuk kepada tajuknya sahaja, pasti korang sudah boleh mengagak topik rumah tangga yang dikupas menerusi drama arahan bersama Azman Haji Yahya (Jinggo) dan Uzair Haqimy ini.

REMAJA mendekati salah seorang pelakon Nikah Cerai Rujuk, Shaza Bae bagi mendapatkan pandangannya mengenai respon balas penonton yang rata-rata berkata mereka dapat menghayati jalan cerita drama tersebut.

“Dalam Rumah Tangga, Suami & Isteri Ada Pilihan..” Shaza Bae Lega Drama ‘Nikah Cerai Rujuk’ Dihayati Penonton
Pelakon, pengacara dan Dewi Remaja 2019, Shaza Bae.

“Dalam Rumah Tangga, Suami & Isteri Ada Pilihan..” Shaza Bae Lega Drama ‘Nikah Cerai Rujuk’ Dihayati Penonton

“Saya rasa mana-mana drama yang berkisahkan rumah tangga adalah naskah yang patut ditonton oleh mana-mana individu kerana semua orang melaluinya. Dalam rumah tangga, ada pasang surut kisahnya tidak kira sama ada sudah lama berkahwin atau tidak.

“Drama Nikah Cerai Rujuk ini tidak hanya terletak pada satu karakter tetapi pelbagai kisah pasangan serta konflik masing-masing. Karakter saya sebagai contoh mempunyai konflik bersama mertua.

“Dr. Alia Maisarah (Dynas Mohktar) pula dimadukan, Sumaiyyah (Noorkhiriah) berdepan suami curang manakala Fatin (Mimi Ernida) bergelut dengan perasaan sebagai isteri kedua.

IKLAN

“Kalau orang sebut isteri kedua, mesti dia dilabel sebagai individu jahat tetapi dia juga mempunyai cerita untuk disampaikan. Turut ada dalam drama ini juga adalah watak gadis muda yang bercinta dengan lelaki berusia. It is a full coverage of what it feels like to be married,” kupas juara Dewi Remaja 2019 ini.

“Dalam Rumah Tangga, Suami & Isteri Ada Pilihan..” Shaza Bae Lega Drama ‘Nikah Cerai Rujuk’ Dihayati Penonton

Tambah Shaza lagi, biarpun dirinya masih belum berkahwin dalam kehidupan sebenar dan belum merasai fasa alam rumah tangga tetapi dia mampu merealisasikan wataknya sebagai Hanna kerana dia juga mempunyai perasaan sebagai seorang perempuan.

“Peluang memegang watak isteri yang berdepan emosi dan konflik rumah tangga sejak akhir-akhir ini merupakan cabaran lakonan baharu memandangkan saya pun belum pernah berkahwin.

“Tidaklah terlalu sukar sebenarnya kerana saya juga seorang wanita yang ada perasaan. I put on a woman’s shoes dan ia terus menjadi.”

“Dalam Rumah Tangga, Suami & Isteri Ada Pilihan..” Shaza Bae Lega Drama ‘Nikah Cerai Rujuk’ Dihayati Penonton

IKLAN

“Apa yang membuatkan Nikah Cerai Rujuk ini menarik untuk ditonton adalah kerana kepelbagaian mesej yang boleh dikutip. Setiap situasi yang dilalui karakter-karakter tadi boleh mengajar penonton mengenai the do’s and don’ts of married life.

Penonton akan terfikir akibat yang perlu ditanggung apabila pasangan curang atau suami berkahwin lebih daripada satu. Hakikatnya, pilihan terletak pada tangan pasangan. Qada’ dan qadar tentulah termaktub but people have choices andself control‘. (Ketawa) Drama ini mengajar bagaimana seseorang boleh mengelak daripada berdepan nasib rumah tangga karakternya,” kata gadis tinggi lampai ini.

“Communicate & Comprehend”

Peluang melakonkan watak isteri yang terseksa emosi seperti dalam drama ini dan beberapa drama terdahulu bagi Shaza telahpun mengajarnya sedikit-sebanyak tentang selok-belok memilih pasangan. Malah, peluang ini juga membuka mindanya tentang pentingnya bertoleransi terutamanya apabila dihantui masalah rumah tangga.

“Pertamanya, kenalinya pasangan anda dan keluarganya betul-betul sebelum melangkah ke alam perkahwinan. Tetapi as you move forward, anda perlu ingat diri setiap manusia akan berubah termasuklah kita sendiri. Istilah ‘mengenali pasangan’ itu tidak pernah ada titik noktah sebenarnya.”

“Dalam Rumah Tangga, Suami & Isteri Ada Pilihan..” Shaza Bae Lega Drama ‘Nikah Cerai Rujuk’ Dihayati Penonton

IKLAN

“Saya juga merasakan drama Nikah Cerai Rujuk ini mengajar saya untuk selalu berbincang tentang expectation pasangan kita dalam sesebuah perhubungan. Belajarlah love & fight language pasangan. Bukan hanya love language perlu diketahui, fight language juga sama pentingnya.

“Dan akhir sekali, belajarlah cara ‘communicate & comprehend’. Komunikasi sahaja tidak akan datangkan kesan jika pasangan tidak cuba memahami,” simpul Shaza Bae.

ARTIKEL BERKAITAN: “Mungkin Terlalu Baru Untuk Malaysia Pandang..” Bakat Shaza Bae Diiktiraf Dahulu Akademi Luar – REMAJA

Drama Nikah Cerai Rujuk sedang ditayangkan di saluran Astro Ria (104) untuk 24 episod pada setiap hari Isnin hingga Khamis pada jam 11 malam. Ia juga boleh distrim menerusi On Demand di Astro Box dan aplikasi Astro GO.

Selain Shaza Bae, Nikah Cerai Rujuk juga dibintangi oleh Dynas Mohktar, Datuk Eizlan Yusof, Noorkhiriah, Zarul Umbrella, Halim Radzi, Nasz Sallu, Zarina Zainuddin dan ramai lagi pelakon hebat.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI