Setiap tahun, mesti ada rekaan gaun kahwin yang mencuri tumpuan semua, sehingga dinobatkan sebagai gown of the year.

 

Tahun ini, memang banyak gaun kahwin selebriti yang cantik-cantik. Tetapi, susah nak menidakkan kecantikan pelakon, Nadiyah Shahab kelmarin semasa majlis resepsinya bersama finalis Hero Remaja 2011/2012 yang juga merupakan pelakon, Ben Ali.

 

Nadiyah bersama bridesmaids-nya. Semua dalam persalinan Cosry.

 

Siapa lagi pereka fesyennya kalau tak lain tak bukan, Putra Aziz daripada butik Cosry. Putra memang sudah ‘makan’ dengan persalinan kahwin apabila seorang demi seorang selebriti meminta khidmatnya untuk majlis mereka.

Jom tengok rekaan mana yang paling kami ingati sampai ke hari ini.

Anzalna Nasir

IKLAN

Walaupun sudah dua tahun berlalu, tapi masih ramai orang yang mengimpikan persalinan kahwin seperti Anzalna! Gaun yang diinspirasikan daripada Barbie Mariposa ini mengambil masa lebih sebulan untuk disiapkan. Hasilnya berbaloi kan?

 

Bella Astillah

Kemas betul hiasan bunya yang disiapkan oleh Putra untuk baju persandingan isteri kepada Aliff Aziz ni. Baju ni adalah sebahagian daripada koleksi Knigts Bridges pereka. Tengok sekali imbas je, memang terserlah lah ketelitian bunga hiasan yang menaburi bahagian atas dan skirt kembang Bella.

 

IKLAN

Mia Ahmad

Bagi korang yang fefeling tradisional boleh dapatkan ilham daripada persalinan songket Mia Ahmad ni. Dari depan mungkin nampak seperti baju kahwin pastel biasa je. Tapi bila Mia pusing ke belakang, penulis kagum dengan bahagian ‘ekor’ kain sarungnya yang terlipat kemas.

 

Sharnaaz Ahmad

Okay, bukan pengantin perempuan yang nak diceritakan tetapi si lelakinya pula. Sharnaaz mengambil khidmat Putra untuk pakaian ala dirajanya untuk dipadankan dengan gaun Nabila yang direka oleh Radzuan Radziwill. Sut ini mempunyai beberapa elemen patriot ilham era 18th century Perancis.

IKLAN

 

Mawar Rashid

Okay ini merupakan persalinan kahwin yang menjadi sebutan ramai kerana beberapa perkara. Pertama, Mawar tampil sangat berbeza berbanding pengantin selebriti lain apabila pakaiannya kelihatan lebih moden dan adventurous. Dengan gaun kembang ostrich dan bahagian top metalik, ia serasi dengan latar pelamin mereka seakan berada di set penggambaran filem fairytale.

 

Nadiyah Shahab

Selalu kita dengar, “Orang cantik pakai apa pun cantik.” kan? Tetapi kelmarin, Nadiyah Shahab membuktikan dia memang pada level yang lain. Ramai memuji rekaan Putra yang cukup elegan dan bersesuaian dengan wajah pelakon Singapura itu. Dengar cerita, dah ramai orang yang inginkan dress seakan ini untuk perkahwinan mereka – impak sama seperti Anzalna dulu.

BACA: 9 Idea Gaun Nikah Finalis Dewi Remaja