Hidayah itu milik Allah. Allah memberikan hidayah kepada sesiapa sahaja yang dikehendakinya.

ARTIKEL LAGI : Perkahwinan Gadis & ‘Oppa’ Ini Tarik Perhatian, Kedua-Duanya Mualaf!

Memilih untuk menukar keyakinan agama bukanlah satu perkara yang boleh dibuat mainan. Berpindah kepercayaan daripada satu agama ke satu agama lain memerlukan kekuatan dan juga tawakal yang tinggi.

Dakwah Piala Dunia, Ratusan Penyokong Bola Sepak Peluk Islam Di Qatar
ANTARA papan tanda yang tertera hadis Nabi Muhammad SAW di Doha.

Terbaharu khabar dari Qatar, siapa sangka penganjuran Piala Dunia 2022 merupakan dakwah buat umat Islam.

Hal ini seberapa video tersebar di media sosial menunjukkan beberapa penyokong bola sepak yang berada di Qatar bagi menyaksikan Piala Dunia memeluk agama Islam dengan mengucapkan dua kalimah shahadah.

Menurut beberapa ciapan di akaun Twitter, lebih 500 penyokong memeluk agama Islam sejak kejohanan itu bermula minggu lalu.

Walaupun jumlah itu tidak disahkan, yang pastinya memang benar terdapat individu atau keluarga yang bukan Islam mengucapkan dua kalimah shahadah. Dengan tanpa sebarang liputan media, ramai yang berkongsi detik mereka memeluk agama Islam di media sosial.

IKLAN

Dakwah Islam

Di samping memastikan kelancaran penganjuran Piala Dunia, Qatar turut memastikan pendakwah dan sukarelawan sentiasa bersedia menjawab persoalan mengenai Islam daripada penyokong.

Dengan jutaan penyokong berada di Qatar daripada seluruh dunia, dijangkakan ramai berminat dengan lebih lanjut bukan sahaja budaya masyarakat negara itu malah agama Islam itu sendiri.

Dakwah Piala Dunia, Ratusan Penyokong Bola Sepak Peluk Islam Di Qatar
Foto Via BBC

Ketika ditemubual Al Jazeera, seorang sukarelawan berkata: “Kami tunjukkan kepada mereka apa itu Islam dan berusaha mengubah persepsi palsu terhadap Islam yang kerap mereka nampak dan dengar selama ini.”

Pusat Dakwah ditubuhkan untuk menjelaskan kepada pelawat asing selain mengedarkan risalah kepada mereka.

IKLAN

“Setiap hari kami temui sekitar 50-100 orang dan kami ajar mereka mengenai Islam dan memberikan maklumat kepada mereka,” menurut seorang sukarelawan.

Qatar turut memasang papan tanda besar atau banting berunsurkan Islam termasuk hadis mengenai adab menerima tetamu.

Pihak hotel turut menyediakan kod QR bagi membolehkan pengunjung mengimbas dan seterusnya mengetahui lebih lanjut mengenai Islam dalam pelbagai bahasa di telefon bimbit mereka.

Jika ini yang berlaku bertambahlah umat Nabi Muhammad S.A.W di muka bumi ini. Alhamdulillah!

IKLAN

BACA : “Insya-Allah Saya Akan Kekal Istiqamah,” – Finalis Miss Universe Philippines 2021, Jasmine Umali Peluk Agama Islam

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber : (1)

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI