Foto: The Malaysian Reserve

Roti kegemaran rakyat Malaysia, Gardenia khabarnya akan dinaikkan lagi mulai 1 Disember ini. Tepat setahun yang lalu, Gardenia juga telah menaikkan harga bagi beberapa produk dan kali ini, sekali lagi harga roti keluaran syarikat tersebut bakal naik.

BACA: Beberapa Produk Roti Gardenia Bakal Naik Harga Mulai 1 Disember 2020

Menurut Free Malaysia Today (FMT), harga baharu Gardenia Original Classic 400g adalah RM2.80 sebuku (naik daripada RM2.50), Gardenia Original Classic Jumbo 600g RM4 (naik daripada RM3.55), dan Gardenia Bran & WheatGerm 400g RM2.90 (naik daripada RM2.50).

IKLAN
Harga Produk Gardenia Naik Harga Lagi Mulai 1 Disember 2021
Foto: The Malaysian Reserve

Selain itu, harga Gardenia Fluffy Buns akan naik kepada RM3.70, dan Gardenia Puazz Buns kepada RM1.30.

Menerusi surat kepada peruncit yang sudah tular, syarikat itu berkata semakan harga tersebut disebabkan peningkatan kos bahan mentah dan caj pengangkutan.

IKLAN
Harga Produk Gardenia Naik Harga Lagi Mulai 1 Disember 2021
Sumber: Azri Johan

Buat masa ini, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) masih belum menghubungi Gardenia dan pihaknya akan bertemu pengurusan syarikat itu esok sebelum mengeluarkan kenyataan.

Terdahulu, masyarakat Malaysia baru sahaja mengeluh dengan kenaikan harga sayur-sayuran dan telur, kini sekali lagi kita dikejutkan dengan berita kenaikan harga roti kegemaran ramai. Hiks!

IKLAN

Apa-apa pun kita tunggu pengumuman daripada pihak KPDNHEP kelak.

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI