‘Who wants to be a princess, when you can be a scientist’…

Itulah ayat yang tertera pada pin yang disemat oleh Nurfatihah Zulkifli pada kot putih miliknya saat berada di dalam makmal Pusat Penyelidikan dan Pendidikan Penyakit Berjangkit Tropika . Alumni Sekolah Menengah Kebangsaan Seksyen 3 Bandar Kinrara, Puchong ini merupakan pelajar peringkat ijazah kedoktoran di Universiti Malaya dan bercita-cita menjadi seorang saintis berjaya.

Alumni SMK Seksyen 3 Bandar Kinrara Dan Penerima Biasiswa Yang Dipertuan Agong Optimis Bergelar Saintis

Menjadikan Irene Curie antara idolanya, Nurfatihah percaya yang dia hampir merealisasikan impiannya itu. Untuk pengetahuan pembaca REMAJA, Irene Curie merupakan anak kepada Pierre dan Marie Curie yang mana keluarga ini merupakan penerima Hadiah Nobel sebanyak dua kali.

“Pierre dan Marie Curie, penerima Hadiah Nobel 1903 untuk kajian mereka mengenai radiasi. Lebih menarik ialah Irène juga menjadi seorang saintis setelah dewasa, dan kajiannya mengenai penghasilan isotop baru dari bahan yang selalunya bukan radioaktif juga melayakkannya menerima Hadiah Nobel pada 1935. Bayangkan ada dua penerima Hadiah Nobel dalam satu keluarga!” terangnya mengenai keluarga yang terkenal dalam sejarah pembangunan sains di dunia itu.

Alumni SMK Seksyen 3 Bandar Kinrara Dan Penerima Biasiswa Yang Dipertuan Agong Optimis Bergelar Saintis

Ucapnya lagi yang begitu mengagumi Irene Curie, “Dialah antara idola saya dalam bidang sains. Dan kini saya hampir merealisasi impian saya sejak kecil untuk menjadi seorang saintis sepertinya.”

IKLAN

Menurut Nurfatihah, bidang penyelidikannya dikenali sebagai ‘vaccinology’, di mana beliau dan rakan penyelidik lain sedang berusaha membangunkan platform baharu bagi pembangunan vaksin masa hadapan.

“Mungkin kita sudah biasa mendengar vaksin berasaskan mRNA dan bakteria tidak aktif semasa pembangunan vaksin COVID-19 dahulu, bukan? Apa yang kami bangunkan adalah sesuatu yang berbeza,” terangnya yang cantik berhiijab.

ARTIKEL BERKAITAN: Cemerlang 8 Kali Anugerah Dekan, William Dinobatkan Sebagai Penerima Anugerah Pelajaran Diraja UMP

Alumni SMK Seksyen 3 Bandar Kinrara Dan Penerima Biasiswa Yang Dipertuan Agong Optimis Bergelar Saintis

IKLAN

Sedikit info mengenai Nurfatihah, dia merupakan graduan ijazah sarjana muda dari Fakulti Sains Universiti Malaya pada tahun 2019. Semasa bekerja sebagai pembantu penyelidik sebaik tamat pengajiannya, rasa cinta terhadap bidang penyelidikan semakin mekar.

Berkat galakan dari penyelianya yang juga merupakan penyelidik virologi yang tidak asing lagi, Prof. Dr. Sazaly Abu Bakar, minatnya timbul untuk meneruskan pengajian di peringkat tertinggi melalui laluan ‘fast track PhD’.

Alumni SMK Seksyen 3 Bandar Kinrara Dan Penerima Biasiswa Yang Dipertuan Agong Optimis Bergelar Saintis

IKLAN

Laluan fast track ini merupakan skim kemasukan khas untuk graduan Universiti Malaya yang menamatkan pengajian ijazah sarjana muda mereka dengan kelulusan kelas pertama yang mendapat gred purata kumulatif melebihi 3.70. Para pemohon dibenarkan untuk mendaftar di peringkat ijazah kedoktoran (PhD), tanpa perlu menyiapkan ijazah sarjana (Masters) terlebih dahulu.

Menjadikan pencapaiannya lebih hebat, bermula Oktober 2022, anak ketiga dari lima adik-beradik ini juga merupakan salah seorang penerima Hadiah Biasiswa Yang Dipertuan Agong bagi meneruskan pengajiannya di peringkat PhD. Nurfatihah merupakan satu-satunya pelajar Universiti Malaya yang menerima biasiswa tersebut tahun ini.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber & Kredit foto: Facebook Universiti Malaya/Mohd. Fadhli Yong

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI