Nama Muhammad Azeem Mohd Fahmi sinonim dengan acara pecut di Malaysia ketika ini. Baru sahaja melabuhkan tirai Sukan Malaysia (SUKMA) 2022 dengan menggungguli acara 100m, dia terus terbang ke Jepun untuk menghadapi cabaran olahraga di sana.

Dalam acara 200m yang disertainya, anak jati negeri Perak ini berjaya mencatat masa 20.98 saat untuk menduduki tangga kelima cabaran. Biarpun tidak berjaya berada dalam kedudukan tiga ke atas, namun prestasi cemerlang yang ditonjolkan meletakkan atlet muda itu sebagai pelari pecut yang konsisten.

ARTIKEL BERKAITAN: Azeem Fahmi Cipta Rekod Baharu 100m Malaysia, Catat Masa 10.09 Saat

IKLAN

Catatan masa terbaharu ini merupakan catatan masa keempat terbaik yang dirakamkan bawah 21 saat untuk tahun ini. Catatan masa peribadi terbaiknya adalah 20.83 saat ketika memenangi perlumbaan saringan pusingan awal 200m pada Kejohanan Olahraga Dunia Bawah 20 Tahun di Cali, Colombia, Ogos lalu.

Terus Konsisten, Azeem Fahmi Catat Masa Bawah 21 Saat Bagi Acara 200m Di Jepun
Azeem ketika mengungguli pingat emas 100m SUKMA 2022 baru-baru ini.

“Saya berpuas hati dengan prestasi yang dipamerkan dan catatan masa yang dibuat Azeem di sini, selepas mencatatkan 21s pada separuh akhir. Walaupun tamat saingan di tempat kelima, yang penting adalah konsistensi.

IKLAN

“Selepas ini beliau akan membuat persediaan untuk melanjutkan pelajaran di Amerika Syarikat,” kata jurulatihnya, Muhammad Amir Izwan Tan Abdullah, ketika dihubungi oleh Bernama.

Dua minggu lalu di SUKMA 2022, selain menang pingat emas untuk acara 100m, Azeem turut menggondol pingat perak untuk acara 200m dan 4 x 100m.

IKLAN

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.