Jika menyebut tentang Tanah Arab, kita hanya terbayangkan Kaabah, Masjidilharam, Masjid Nabawi dan lain-lain tempat bersejarah lain selain tempat kelahiran Nabi Muhammad SAW.

Namun, sejak setahun dua ini Arab Saudi dalam era menuju ke arus modenisasi yang dilakukan oleh Arab Saudi untuk mengubah imej negara yang lebih dikenali sebagai pengeluar petroleum. Malah, Putera Muhammad bin Salmansebelum ini telah melancarkan Projek Rua Al Madinah yang akan membangunkan kawasan yang terletak di timur Masjid Nabawi.

ARTIKEL BERKAITAN : Arab Saudi Lancar Projek Modenisasi ‘Rua Al Madinah’ Berhampiran Masjid Nabawi

Canggih, Masjid Cetakan 3D Pertama Dunia Siap Dibina Di Dubai Tak Lama Lagi

Terbaru, dilaporkan sebuah masjid Masjid dengan menggunakan teknik cetakan 3D akan dibina di Dubai. Menariknya bukan apabila teknik cetakan 3D akan digunakan untuk sebuah masjid.

Malah, proses pembinaan juga akan mengambil masa yang singkat iaitu hanya empat bulan untuk struktur asas. Kemudian proses menambah keperluan lain akan mengambil masa setahun lagi.

IKLAN

Apabila siap kelak, masjid ini akan mempunyai keluasan lantai 21,500 kaki persegi dan mampu menampung 600 orang jemaah serentak. Pembinaan akan dilakukan di Bur Dubai pada Oktober depan dengan ia boleh digunakan menjelang 2025.

Canggih, Masjid Cetakan 3D Pertama Dunia Siap Dibina Di Dubai Tak Lama Lagi

Untuk fasa cetakan 3D, hanya tiga orang pekerja diperlukan dengan mesin mencetak campuran konkrit pada kadar 2 meter persegi sejam. Masjid ini direka oleh firma seni bina JT + Partners.

IKLAN

Kos pembinaan adalah 30% lebih mahal berbanding teknik pembinaan konvensional kerana ini kali pertama teknik seperti ini digunakan tetapi akan berkurangan selepas teknik cetakan 3D digunakan secara lebih meluas. Pasca pembinaan, bangunan dijangka boleh bertahan selama 30 tahun.

Wah….canggih betul teknologi di Arab Saudi sekarang ye!

Sebelum ini,  Arab Saudi juga telah melucutkan undang-undang yang melarang wanita memandu. Arab Saudi juga telah membenarkan konsert dengan penonton lelaki dan wanita. Begitu juga dengan pawagam yang dibuka secara bebas.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN : Demi Tarik Pelaburan Barat, Undang-Undang UAE Benarkan Minum Arak Dan..

SUMBER:  The National

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI