Foto Via Pexels

Bila pergi temuduga kerja, dan diterima kerja, kebanyakkan dari kita takut nak bertanya soalan kepada bakal majikan tertutamanya Human Resource (HR). Iye la, takut pula nanti kalau mereka anggap yang kita ni belum apa-apa lagi dah banyak soalan.

Jangan Takut, 8 Soalan Ini Patut Tanya Pada HR Sebelum Terima Tawaran Pekerjaan

Nope guys. Sebenarnya korang memang ada hak untuk bertanya sekiranya ingin tahu tentang syarikat dan lebih-lebih lagi mengenai jobscope korang nanti.

BACA: Cara Buat Resume Guna Aplikasi Di Telefon Pintar, Lebih Mudah & Cepat

Menurut seorang pengguna Twitter @fnadira_, kita haruslah bertanya beberapa soalan kepada Human Resource (HR) terlebih dahulu.

Jangan Takut, 8 Soalan Ini Patut Tanya Pada HR Sebelum Terima Tawaran Pekerjaan
Sumber: Twitter @fnadira_

Apakah soalan yang harus ditanya? Rasanya semua orang tahu yang tanya soalan sebelum menerima apa-apa sahaja tawaran ini memang sangat penting. Banyak masalah boleh jadi kalau tak tanya soalan.

IKLAN

Suasana tempat kerja yang tidak toksik amat penting untuk kesihatan mental kita juga. Oleh yang demikian, bertanya beberapa soalan ini dapat membantu anda untuk masa hadapan juga.

Antara soalan yang patut di tanya adalah seperti berikut:-

“What’s the culture of the company like?”
– “What would an average day in this role look like?”
– “Where do you think the company will be in 5 years time?”
– “What are the biggest challenges facing the department/company right now?”
– “What are your expectations for this role in the first 3 months?”
– “What are the most important qualities for someone to excel in this role?”
– “Can you tell me more about the team I would be working in?”
– “How will you measure the success of the person in this position?”

IKLAN

Dari soalan-soalan macam ini, banyak benda yang boleh kita tahu mengenai syarikat yang kita nak kerja. Sekurang-kurangnya kita boleh tahu apa yang akan terjadi bila masuk kerja situ nanti. Jangan lupa tanya soalan ini kat HR masa interview okay!

Diharap dengan perkongsian yang telah dibuat ini dapat memberi manfaat kepada semua calon interview, lebih-lebih lagi sebagai panduan bagi fresh grad.

Good luck gaiss!

IKLAN

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: Twitter @fnadira_