Gambar Hiasan, sumber foto: New York Times

Selama ini, negara Emiriah Arab Bersatu ataupun UAE dikenali sebagai salah satu negara majoriti Islam yang cukup tegas dalam sistem perundangannya yang berasaskan agama Islam.

Sama ada ia membabitkan orang Islam ataupun bukan Islam, sesiapa saja yang berada di negara tersebut sebagai warganegara mahupun pelancong diwajibkan mengikut sistem perundangannya seperti larangan minuman alkohol di kawasan awam dan larangan berzina bagi pasangan yang belum berkahwin secaa sah.

Bagaimanapun, semua itu dilihat berubah selepas UAE mengumumkan beberapa perubahan pada hujung minggu lalu demi menarik perhatian pelabur dan pelancong asing terutamanya dari negara Barat terhadap polisi negara tersebut yang lebih longgar.

Demi Tarik Pelaburan Barat, Undang-Undang UAE Benarkan Minum Arak Dan..

IKLAN

Antara perubahan yang diumumkan termasuklah pengambilan alkohol di tempat awam yang kini bukan lagi satu bentuk kesalahan di sana.

Sesiapa yang mengambil, memiliki atau menjual minuman alkohol di kawasan yang dibenarkan kini terlepas daripada sebarang pendakwaan. Baik warga asing mahupun rakyat UAE sendiri kini dibenarkan untuk membeli dan mengambil minuman alkohol secara terang-terangan! Mereka hanya perlu berusia 21 tahun ke atas untuk mengambilnya.

IKLAN

Selain perubahan itu, antara perubahan lain yang dilaporkan oleh media UAE termasuklah undang-undang penceraian, pewarisan harta, cubaan membunuh diri dan undang-undang melibatkan pasangan lelaki dan perempuan yang bersekedudukan tanpa ikatan perkahwinan yang sah.

Untuk pengetahuan korang, hampir 90 peratus daripada 10 juta orang yang kini menetap di UAE terdiri daripada warga asing dari Amerika Syarikat, Eropah dan negara Arab yang lain. Ini sekaligus mengakibatkan campuran budaya dan agama di UAE dan ia mendorong jabatan perundangan negara tersebut untuk melaksanakan perubahan terbabit demi menyediakan “tempat yang menarik minat sosial dan ekonomi pelabur antarabangsa”.

IKLAN

Sebelum ini, UAE secaa perlahan-lahan mengubah negara mereka untuk menjadi lebih moden dengan membenarkan kaum wanita mendapatkan lesen memandu dan dibenarkan memandu berseorangan.

3 Sebab Kenapa Arab Saudi Baru Mansuh Larangan Memandu Ke Atas Wanita SEKARANG

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI