Foto: Forbes

Keputusan SPM baru sahaja diumumkan beberapa hari lalu dan kami pasti ramai diantara pelajar kini sedang berkira-kira untuk memilih jurusan untuk meneruskan pengajian ke peringkat universiti.

Bagi mereka yang sudah mempunyai perancangan dan cita-cita, mungkin mudah bagi korang untuk terus mencari hala tuju, sebaliknya ada diantara pelajar yang masih keliru untuk meneruskan pengajian lebih-lebih lagi bagi pelajar yang minat dalam bidang sains.

Foto: Jabil

Seperti yang telah dikongsi oleh ahli kimia berdaftar ini, sebagai individu dari bidang Sains, Mas Faiz berkongsi beberapa perkara penting kepada pelajar yang baru habis SPM supaya mereka tahu hala tuju dan tidak tersalah langkah.

Berikut adalah tip sambung belajar, skill relevant, peluang pekerjaan dan tangga gaji di Malaysia yang berkaitan dengan Sains.

1. Malaysia ialah bukan negara pencipta (Fundamentalist), tapi ialah negara pengguna teknologi (Technologist). Kepada yang minat bidang Sains, pilihlah kursus yang ada aplikasi:

  • Applied science: (Engineering, Medical, Pharmacist, Data Analyst, Computer Science IT)

Elakkan bidang core Sains seperti:

  • Pure Mathematics, Astrophysics, Aerospace, Chemistry, Biologi dan Geologi. Tapi bidang core Sains ini tidak dihargai di Malaysia. R&D industry Malaysia juga masih dalam kategori sektor peminjam. Boleh ambil tapi susah nak dapat kerja.
Foto: AZoNano

Peratus pekerjaan di Malaysia menurut Jabatan Perangkaan Malaysia:

  • Engineering – 15%
  • Medical – 15%
  • Finance – 20%
  • Admin – 20%
  • IT – 15%
  • Pure Science – 5%

2. Jadi, kalau korang betul-betul minat Sains nak buat apa?

IKLAN
  • Apply kursus Maths, Bio, Kimia, Fizik dan cuba maintain GPA (pointer akademik)
  • Universiti mana-mana tak penting, pilih yang bersesuaian
  • Belajar skill relevant dalam industry technology dan apply sijil kelayakan

Contoh technical skill dan software industry yang diutamakan:

  • Microsoft Office (Words, Excel, Powerpoint)
  • Drawing (AutoCAD, Mathlab, SolidWork)
  • Design (Adobe photoshop, PremierPro)
  • Data Analyst (SQL, SAP, Python)

3. Universiti mana okay? (Bidang Sains)

Untuk sarjana muda/bachelors, sebenarnya semua sama sahaja. Swasta boleh, awam pun boleh.

Tip: Jangan terpedaya dengan ranking universiti kerana itu hanya ranking research dan bukannya academic excellence.

Foto: MD Duran

4. Belajar tingi-tinggi tapi tak ada kerja

IKLAN

Kenyataan ini datang semula ke penyataan (1), Malaysia bukan negara pembina. Contoh, semudah panadol, tapi tak ada syarikat Malaysia yang buat. Minyak, kita beli minyak dari luar tapi tak hasilkan bahan tenaga sendiri.

5. Apa tip kerjaya?

Kembali ke penyataan (2). Belajar technical skill (hardskill) yang digunapakai dalam industri. Bukan sekadar teori dan fundamental Sains.

6. Terakhir, supporting skill

IKLAN

Business. Masa belajar, belajarlah berniaga dan pilih circle business. Bisanya orang Sains ni malu, segan dan rasa berniaga ni kecil. Stigma ni kena buang. Orang yang berniaga terutamanya dalam bidang Sains ni lain macam, contohnya Elon Musk.

Paling penting, result atas kertas, gred dan skor tidak sepenting mental health. Banyak pelajar sains akan melalui fasa breakdown sebab korang akan belajar perkara pelik tapi akhirnya tak digunakan. Jadi, kuatkan semangat, study smart and accept the fact.

Semoga perkongsian ini sedikit sebanyak dapat membantu pelajar-pelajar bidang Sains untuk memilih jurusan di universiti nanti. Apa-apa pun jangan mengalah dan teruskan berusaha hingga menggengam segulung ijazah.

Sumber: (1)

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.